CIA neprekidno nadzire Facebook i Twitter

CIA neprekidno nadzire Facebook i Twitter

PODIJELI

U anonimnom industrijskom parku u Virginiji u skromnoj zgradi od cigle američka Centralna obavještajna agencija (CIA) prati tweetove diljem cijelog svijeta, do 5 milijuna njih dnevno. U CIA-inom Centru za javne izvore tim stručnjaka poznat kao “osvetoljubivi knjižničari” također provjerava Facebook, novine, televiziju, lokalne radio postaje, internetske chatove, odnosno sve inozemne izvore kojima se slobodno može pristupiti.

Od arapskog do mandarinskog kineskog, od ljutitog tweeta do misaonog bloga, analitičari skupljaju podatke i to vrlo često na izvornom jeziku. Skupljene podatke uspoređuju s lokalnim novinama ili tajno presretnutim telefonskim pozivom. Na taj način slažu sliku koju od njih traže najviši dužnosnici u Bijeloj kući kako bi saznali stvarnu situaciju na nekom mjestu u određenom trenutku.

Ova CIA-ina ustanova osnovana je kao odgovor na preporuku Komisije 11. rujna, a prioritet joj je borba protiv terorizma. Ipak, nekoliko stotina analitičara, čiji stvarni broj je nepoznat javnosti, prate događanja diljem svijeta, od pristupa internetu u Kini pa do raspoloženja građana na ulicama Pakistana. I dok ih je većina bazirana u Virginiji mnogi analitičari su raštrkani diljem svijeta u američkim veleposlanstvima kako bi se približili svojim subjektima. [net.hr]

       

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR