CIA neprekidno nadzire Facebook i Twitter


U anonimnom industrijskom parku u Virginiji u skromnoj zgradi od cigle američka Centralna obavještajna agencija (CIA) prati tweetove diljem cijelog svijeta, do 5 milijuna njih dnevno. U CIA-inom Centru za javne izvore tim stručnjaka poznat kao “osvetoljubivi knjižničari” također provjerava Facebook, novine, televiziju, lokalne radio postaje, internetske chatove, odnosno sve inozemne izvore kojima se slobodno može pristupiti.

Od arapskog do mandarinskog kineskog, od ljutitog tweeta do misaonog bloga, analitičari skupljaju podatke i to vrlo često na izvornom jeziku. Skupljene podatke uspoređuju s lokalnim novinama ili tajno presretnutim telefonskim pozivom. Na taj način slažu sliku koju od njih traže najviši dužnosnici u Bijeloj kući kako bi saznali stvarnu situaciju na nekom mjestu u određenom trenutku.

Ova CIA-ina ustanova osnovana je kao odgovor na preporuku Komisije 11. rujna, a prioritet joj je borba protiv terorizma. Ipak, nekoliko stotina analitičara, čiji stvarni broj je nepoznat javnosti, prate događanja diljem svijeta, od pristupa internetu u Kini pa do raspoloženja građana na ulicama Pakistana. I dok ih je većina bazirana u Virginiji mnogi analitičari su raštrkani diljem svijeta u američkim veleposlanstvima kako bi se približili svojim subjektima. [net.hr]   

Povezane vijesti:

ODMAH PROMIJENIO STATUS NA "FEJSU": Oženio se osnivač Facebooka Mark Zuckerberg
INTERNET KRIMINAL SVE RAZNOVRSNIJI: Doznajte šta je cyber-bullying, phishing, spear-phishing...
FOTO Pogledajte gdje završavaju vaši lajkovi, statusi, fotografije… ZAVIRITE U `SRCE` FACEBOOKA
SVE ČEŠĆE ZAVRŠAVAJU BRAKOM: Internet mjesto za traženje srodne duše ili samo za očajnike?

   

Oglasi:
       

1 komentar

  1. BOJAN kaže:

    KAKO PRISTUPITI U REDOVE CIJE U BEOGRADU.

Komentiraj!

--- Pridružite nam se na Facebooku! ---
Get Adobe Flash player Plugin by wpburn.com wordpress themes