Karadžić: Francuzi su Srbima dali zlato da strijeljanju Bošnjake iz Srebrenice

Karadžić: Francuzi su Srbima dali zlato da strijeljanju Bošnjake iz Srebrenice

PODIJELI

Radovan Karadžić, kojemu se na Haaškomu sudu sudi za ratni zločin, sugerirao je danas pred tim sudom da je francuska obavještajna služba dala zlato da bi pripadnici vojske bosanskih Srba strijeljali Bošnjake iz Srebrenice u okolini Zvornika u julu 1995.

Tadašnji predsjednik RS i vrhovni komandant Vojse RS optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškarca iz Srebenice nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela taj grad.

Unakrsno ispitujući svjedoka optužbe Dražena Erdemovića koji je potvrdio da je 16. jula 1995. učestvovao u strijeljanju više od 1.000 muslimanskih zarobljenika, Karadžić je kazao da je njegova teza da je “zlato došlo iz inostranstva da se učine stvari koje su učinjene … likvidacije i egzekucije u julu 1995”.

“Zlato potiče od jedne tajne službe koja je imala veze sa vašom grupom”, rekao je Karadžić, aludirajući na 10. diverzantski odred Glavnog štaba VRS čiji je Erdemović bio pripadnik.

Pošto mu je svjedok odgovorio da za to nije čuo, Karadžić ga je pitao: “Niste čuli da je 10. diverzantski odred imao veze s francuskom obavještajnom službom čije je pripadnike poslije rata u BiH vodio u Zair da ratuju?”.

Erdemović je uzvratio da je u novinama, dok je bio u pritvoru Haškog tribunala, čitao da je neke od njegovih bivših saboraca u Zair odveo “francuski potpukovnik”.

Na pitanje zastupnika optužbe da li Karadžić tvrdi “da su se pogubljenja dogodila i da je francuska obavještajna služba dala zlato da se to dogodi”, Karadžić se ogradio da “ne tvrdi ništa” i da “samo testira svjedoka”.

Erdemović je, međutim, potvrdio da je čuo da je komandant 10. diverzantskog odreda Milorad Pelemiš “dobio kilograme zlata iz Srebrenice zato što je nas poslao da strijeljamo civile”.

U glavnom iskazu, Erdemović je juče posvjedočio da je 16. jula 1995, na farmi Branjevo kod sela Pilica u okolini Zvornika, zajedno sa još sedmoricom pripadnika 10. diverzantskog odreda strijeljao “između 1.000-1.200” muslimanskih civila koji su dovedeni u “15-20 autobusa”.

       

1 komentar

  1. Tuzioci dobiji onfotmacije od bivsi obavjrstajni sluzbi. Pripadnici djrla republocke udbe.
    Podatke ofbrani karsdicu dostavljaju takodje ostaci sluzbi dtzavne bezbednosti. Oz JNA i saveze udbr. Ti ga motaju i zaplicu i jedni o drugi. Kako se nebi moglo lako rarsit. A ni jedni ni drugi nisu nevini. Mozda bi bilo prilocnije da su ono kojo po bosni skupljaju podatke protivkaradzica. Skupa sa onoma koji trze podazke u klrist odbrane. Na optiznickoj klupi. A da je karadzic svjrdok. Obavjestaje sluzbe iz bibseg sistema, koje nisu neduzne za zbivanja u rstu. Sada se jos nadmecu,preko civila, koji je na izborima legalno ozabran kao prefszavnik klnsttuktivnog natoda. Da je karadzic bijo protiv rata, likvidirali biga savezna udba. Da su ga uhvatili ono sto traze dokaze protov karadzics. Oni bi ga likvidirali. U najmanju ruku su i komo skuplmaju lldstke, protv njega. Kao i oni klji mu skupljsjudokaze u korist odbrane. Nisu manje krivi nego i ksrsdzic . Ko to misli da jeneko od vojske nrsto pizo kyrsdzics?

OSTAVITI ODGOVOR