LEDE KRV U ŽILAMA: Popis najgorih zločina u BiH koje su počinile POMAHNITALE UBICE


Prema nekim statistikama, u Bosni i Hercegovini postoji oko 120 neuračunljivih osoba koje su počinile višestruka ubistva. Dio njih osuđen je na višegodišnje, a dio na manje zatvorske kazne.

Međutim, ono što zaprepašćuje, jest činjenica da se ne zna precizan broj osoba koje su nakon teških ubistava proglašene neuračunljivim i doslovno puštene na slobodu.

Povezani sadržaj: NEURAČUNLJIVE UBICE SLOBODNE: Njih 120 šeću se ulicama BiH!

Popis nekih od najpoznatijih slučajeva monstruoznih zločina u BiH koje su počinili pomahnitale ubice doista ledi krv u žilama:

TOMISLAV PETROVIĆ: U autobusu ubio šest osoba

Monstruozni ubojica Tomislav Petrović, koji je u petom mjesecu 2008. godine u krvavom pohodu ubio šest osoba u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Lipnica, presudom Vrhovnog suda FBiH iz ožujka 2010. godine proglašen je neuračunljivim. Ubio je Miju i Kaju Petrović, Dragicu Markanović, Ivu Markanovića, Niku i Maru Petrović, jer boluje od paranoidne shizofrenije, stoji u presudi Vrhovnog suda FBiH.

Prizivno vijeće tog suda ukinulo je presudu Županijskog suda Tuzla, prema kojoj je Petrović osuđen na kaznu od 40 godina zatvora. Potom je upućen na obavezno liječenje, s tim da će ostati u pritvoru dok se ne steknu uvjeti za izvršenje ove mjere.

EDINA DIZDARIĆ: Kiselinom ubila 5-godišnjeg sina i usmrtila supruga

Edina Dizdarić (40) iz Srednjih Buševića kod Krupe na Uni osuđena je u oktobru 2010. na obaveznu mjeru liječenja u Psihijatrijskoj klinici na Sokocu, jer je u neuračunljivu stanju sirćetnom kiselinom otrovala svog petogodišnjeg sina M. M., a nekoliko dana kasnije nožem je ubila i svog supruga Radu Mudrinića (52).

Oslobođena je kaznene odgovornosti jer je sud ustanovio da je riječ o psihički bolesnoj osobi, kojoj je dijagnosticirana paranoidna shizofrenija.

Zbog toga će “kaznu” odležati na Psihijatrijskoj klinici na Sokocu, a zanimljivo je da su upravo iz te ustanove, nakon provedenih vještačenja, tvrdili da se radi o neurotičnoj, a ne o neuračunljivoj majci.

REŠAD BAKALOVIĆ: Na pijaci u Tuzli izmasakrirao rođenu sestru

Rešad Bakalović (69) iz Tuzle osuđen je na osam godina zatvora zbog ubistva sestre Fatime Salkić (57), koju je izmasakrirao 31. 5. 2004. na Gradskoj pijaci u Tuzli.

Naočigled velikog broja građana, sestri je nožem oštrice duljine 18 centimetara nekoliko puta zadao ubode u predjelu leđa, a nakon što se okrenula i pala nastavio je s nanošenjem ubodnih rana. Na kraju joj je prerezao i vrat, ostavivši nož zariven u tijelu.

Potom je pokušao pobjeći. Prethodno je, protestujući ulicama Tuzle i Sarajeva, pokušavao skrenuti pažnju na svoj problem, navodeći da je “sestra Fatima falsificiranim majčinim potpisom dobila svu obiteljsku imovinu”. Sud je donio odluku da je on duševno poremećen i da mu je potrebno liječenje, ali sa slobode, iako je vještak konstatirao da je opasan za okolinu.

ARMIN ISAKOVIĆ: Bivši košarkaš presudio majci?!

Armina Isakovića, bivšeg košarkaša koji je u šestom mjesecu 2008. hladnokrvno ubio majku Fatimu Isaković, Vijeće Županijskog suda Sarajevo proglasilo je neuračunljivim.

Ovaj sud je utvrdio da je Isaković majku usmrtio u stanju neuračunljivosti, a nalaz tima sudskih vještaka medicinske struke pokazao je da on boluje od akutne paranoične shizofrenije te da mora najmanje dvije godine u kontinuitetu provesti na liječenju, nakon čega će se odrediti njegov status.

Isaković je nakon toga na slobodi proveo određeno razdoblje u Stocu, a onda se vratio u Sarajevo, gdje se ubrzo vratio na svoje radno mjesto.

SLAĐAN GRAČANIN: U stanu u Banja Luci usmrtio majku

Slađan Gračanin (31) je 24. 10. 2009. u stanu u Masarikovoj ulici u Banjoj Luci ubio svoju majku Hajriju Gračanin (69). Hajrija je usmrćena s više udaraca po glavi i tijelu.

Gračanin je poslije toga policiji rekao da se ničega ne sjeća, zbog bolesti od koje boluje, te da jedino zna to da je majku zatekao mrtvu. On je priveden i saslušan, nakon čega je upućen na Kliniku za psihijatriju Kliničkog centra Banja Luka.

NEDIM FEJZIĆ: Monstrum iz Hlapčevića

Nedima Fejzića, kako su ga mediji nazvali, “monstrum iz Hlapčevića kod Visokog”, u luđačkom je pohodu 14. maja 2010. nožem ubio troje ljudi, a sedmero ranio, među kojima i troje djece.

Lokalni sud svakih šest mjeseci donosi privremene mjere zadržavanja Fejzića u zatvoru, uz liječenje, sve dok država ne dobije ustanovu gdje će on biti smješten.

– On je primjer osobe koja je i ranije liječena, koja je bila “zapuštena” od društva, prepuštena sama sebi i obitelji. Mijenjao je adrese, entitete, a da niko više nije ni pitao gdje je ta psihički oboljela osoba. Njih je na stotine takvih na slobodi i mi ne znamo postotak koliko njih ima ubojstvene namjere i gdje je čija “sklopka” koja može prebaciti – kaže za Dnevni avaz Mladen Veseljak, dugogodišnji sudac, a danas odvjetnik iz Zenice.

EDIB BULJUBAŠIĆ: Suđen zbog ubistva portira, supruge, snahe, oca te jednog pokušaja ubojstva

Edib Buljubašić iz Zenice izdržava uvjerljivo najdužu ukupnu kaznu zatvora u BiH – 54 godine. Kazna je tolika jer je spojeno nekoliko presuda, zbog ubistva portira, supruge, snahe, oca te jednog pokušaja ubojstva. Prema evidenciji zeničkog zatvora, Buljubašić bi na slobodu mogao izaći tek 5. 11. 2043. godine.

U međuvremenu se oženio, napisao autobiografsku knjigu pod nazivom ”Kako sam ubio oca” koja je postala regionalni bestseler, a na čijem bi se predlošku trebao snimiti igrani film.

VEDAD HAFIZOVIĆ: Zločin na Alipašinom Polju

Vedad Hafizović je u ožujku 2006. ubio majku Jasminu Hafizović u njihovom stanu u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Majku je izmasakrirao nožem, a potom je zaklao. Nakon toga je mirno otišao u džamiju da na slavini sapere krv. Prema izjavi koju je dao policiji, to je učinio, jer “majka nije htjela s njim klanjati sabah-namaz”.

Vijeće Županijskog suda u Sarajevu nakon toga je donijelo odluku kojom se on prepušta Centru za socijalni rad Novi Grad na daljnju zaštitu i liječenje. Utvrđeno je da je optuženi neuračunljiva osoba koja boluje od shizofrene psihoze.

RUŽA JELIĆ: Osuđena na 20 godina

Ruža Jelić iz Usore  je osuđena zbog četverostrukog ubistva. Pomilovana je za godinu inekoliko mjeseci. Jelićeva je u zatvoru od 1998. godine, a na slobodu će 2016.

Ubila je ljubavnika, ženu za koju je sumnjala da je druga ljubavnica njezina ljubavnika te dvije žene u selu za koje je posumnjala da znaju za njezinu izvanbračnu vezu.

BISER ĆEKIĆ: Supruga ga na svoju odgovornost izvela na vikend, on je ubio

Na Trgu heroja u sarajevskom naselju Hrasno 15. kolovoza 2009. Biser Čekić je nožem usmrtio suprugu Samiru. I sebi je nanio ozljede nožem, te je zbrinut u bolnici.

Prije ubojstva Čekić se liječio na Psihijatrijskoj klinici u Sarajevu. Supruga ga je na svoju odgovornost izvela na vikend, ali je on sutradan počinio ovaj zločin.

NEĐO RAIĆ: Bolestan od PTSP-a

Neumljanin Neđo Raić 20. prosinca 2003. ubio je svoju 83-godišnju majku udarcima pivskom kriglom, a potom je izmasakrirao nožem. Priznao je ovo teško kazneno djelo sudu, kazavši da nije bio priseban kada ga je izvršio, pravdajući se pri tome činjenicom da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja.

Sud je tada donio rješenje da se po pravosnažnosti uputi u bolničku ustanovu na liječenje.   

Povezane vijesti:

PRIRODNE LJEPOTE BOSNE I HERCEGOVINE: Sarajevski raj na zemlji
UMJETNOST NA LIŠĆU: Nevjerovatna, izuzetno nježna i maštovita remek djela FOTO
NOVA LIKVIDACIJA U FRANCUSKOJ: Tri osobe nađene ustrijeljene u automobilu
HOROR NA AUTOBUSKOJ STANICI: U mjestu Raška mladić (19) teškim cipelama do smrti izudarao dvojicu be...

   

Oglasi:
       

Komentiraj!

--- Pridružite nam se na Facebooku! ---
Get Adobe Flash player Plugin by wpburn.com wordpress themes