CIJENA JAGODA – 10 MARAKA: Nek` su i prve, ali ko si...

CIJENA JAGODA – 10 MARAKA: Nek` su i prve, ali ko si to može priuštiti …

PODIJELI

Prve domaće jagode na čapljinskoj Veletržnici koštale su od 8 do 10 KM. U odnosu na neke ranije godine zakasnile su više od mjesec dana, što se osjeća i na trenutačnoj cijeni.

Prvi plodovi dopremljeni su iz Otoka kod Ljubuškog, dok su prvi domaći, također, debelo zakašnjeli krastavci stigli iz Gabela Polja. Kilogram košta 2,5 KM.

Skoro jednomjesečni snijeg, pa i kasni mrazevi, zatim dugotrajno oblačno i kišno razdoblje, donijeli su velike štete i probleme poljoprivredi. Otud i kasnije dozrijevanje ovogodišnjeg voća i povrća, piše Večernji list.

Cijena mladog kupusa pala je na 1 do 1,5 KM, zimski kupus je 0,35 do 0,40 KM, kelj 0,90 do 1 KM, karfiol 1 do 1,10 KM, a raštika od 1,30 do 1,70 KM. Posljednjih dana skočila je i cijena zelene salate koja košta od 1,6 KM takozvana kristalka do 2,00 KM ”puterica”.

Špinat i blitva su 0,50 do 0,60 KM, crveni luk još je jeftiniji i cijena mu je od 0,40 do do 0,50 KM, a mladi luk – pera 1 do 1,50 KM za kilogram. Bijeli, uglavnom srbijanski, luk je najskuplje povrće, ali znatno jeftiniji nego lani u ovo doba godine od 4 do 5 KM, peršin je 2 do 3 KM, a celer 2,5 do 3 KM kilogram. Domaći krumpir, banjolučki, glamočki i nevesinjski koštaju od 0,30 do 0,50 KM, dok je mladi krumpir iz Egipta 1,40 do 1,50 KM.

Još se uvijek mogu naći domaće jabuke iz okolice Gradiške, cijena 0,65 KM, a najskuplje uvozne austrijske su 1,60 KM. Od domaćeg voća još se mogu naći suhe smokve po cijeni od 4 KM, zatim orasi i bademi u ljusci po 5 KM kilogram, jezgra oraha je 12 do 14 KM.

Osim voća i povrća, obilna je ponuda i drugih roba, a prodavači se najviše žale na vrijeme.

”Kiša, nema posla. Stigao sam prije 15-ak dana, a nisam radio više od 3 dana. Čista propast. Kako će ljudi saditi kada stalno pada kiša, a onda ja ne mogu prodati…” – jada se Žarko Jovanović, koji je s kamionom presadnica cvijeća u Čapljinu stigao iz Laktaša kod Banje Luke.

Na čapljinskoj Veletržnici voća, zeleni i niza drugih roba, proljeće je ”otpočelo s kišom”, koja je pojačala nervozu kod i onako prirodnim nedaćama izmučenih poljoprivrednika.

       

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR