VREMENSKA PROGNOZA ZA LJETO: Juli najtopliji, najviše kiše u Tuzli, Banjaluci i Bihaću


Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kada je u pitanju prognoza vremena za juni, kažu kako će i ovaj mjesec, kao i ostatak godine, biti promjenjiv.

Statističke analize ukazuju da će juni u pogledu srednje temperature biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, koji za ovaj mjesec iznosi 16,9 stupnjeva Celzijevih. Ukupna količina oborina bit će nešto iznad višegodišnjeg prosjeka, koji za mjesec juni iznosi 91 litra po metru četvornom.

- U junu će vrijeme biti dosta promjenljivo, s čestim pljuskovima i nepogodama. Nešto stabilnije i toplije razdoblje očekujemo sredinom mjeseca, kazali su za Dnevni list iz Zavoda. Nešto hladnije vrijeme od prosjeka s kišom zadržat će se do sredine idućeg tjedna, nakon čega do 11. juna slijedi prilično stabilno i prosječno vrijeme za ovo doba godine.

Moguće je da bude i nekoliko promjenjivih dana koje će obilježiti kratkotrajni pljuskovi. U dugoročnoj prognozi Zavoda navode kako će izrazito toplo vrijeme biti od 11. do 20. u mjesecu.

Zadnjih deset dana juna vladat će temperature prosječne za ovo doba godine, no moguće je očekivati više kišnih dana. Najviše kiše očekuje se u Tuzli, Banjoj Luci, Bihaću i drugim sjevernijim dijelovima, dok će Mostar proći s najmanje oborina i u junu, prognoza je federalnih meteorologa.

Kada je u pitanju predstojeće ljeto ono će, kažu meteorolozi, biti po srednjim temperaturama nešto iznad višegodišnjeg prosjeka. Najtopliji bi trebao biti mjesec juli, dok će august u pogledu srednje temperature biti u granicama prosjeka.

- Očekuje se dosta promjenljivo vrijeme, s naglašenim hladnim i toplim razdobljima. Količina oborina će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, a najmanje oborina očekuje se u julu, kazali su federalni meteorolozi.

Kada je u pitanju jesen, klimatolozi iz regije najavljuju kako će jesen, za razliku od početka ove godine, biti toplija od prosjeka. Tako bi septembar trebao biti s manje oborina i s višim temperaturama, kao i oktobar i novembar.   

Povezane vijesti:

NE ZNATE KAKO iskoristiti prostor ispod stepenica: Pogledajte ovo...
PRONAĐEN do sada najstariji kalendar drevnih Maja: DOZNAJTE ŠTO KAŽE O KRAJU SVIJETA 2012.
ŽELITE PREUREDITI SVOJ DOM: Pročitajte 6 zlatnih savjeta stručnjaka
AMERIČKI KUHARSKI SHOW "RAJSKA JELA": Već u prvoj emisiji i bosanski burek!

   

Oglasi:
       

Komentiraj!

--- Pridružite nam se na Facebooku! ---
Get Adobe Flash player Plugin by wpburn.com wordpress themes