VREMENSKA PROGNOZA ZA LJETO: Juli najtopliji, najviše kiše u Tuzli, Banjaluci i Bihaću


Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kada je u pitanju prognoza vremena za juni, kažu kako će i ovaj mjesec, kao i ostatak godine, biti promjenjiv.

Statističke analize ukazuju da će juni u pogledu srednje temperature biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, koji za ovaj mjesec iznosi 16,9 stupnjeva Celzijevih. Ukupna količina oborina bit će nešto iznad višegodišnjeg prosjeka, koji za mjesec juni iznosi 91 litra po metru četvornom.

- U junu će vrijeme biti dosta promjenljivo, s čestim pljuskovima i nepogodama. Nešto stabilnije i toplije razdoblje očekujemo sredinom mjeseca, kazali su za Dnevni list iz Zavoda. Nešto hladnije vrijeme od prosjeka s kišom zadržat će se do sredine idućeg tjedna, nakon čega do 11. juna slijedi prilično stabilno i prosječno vrijeme za ovo doba godine.

Moguće je da bude i nekoliko promjenjivih dana koje će obilježiti kratkotrajni pljuskovi. U dugoročnoj prognozi Zavoda navode kako će izrazito toplo vrijeme biti od 11. do 20. u mjesecu.

Zadnjih deset dana juna vladat će temperature prosječne za ovo doba godine, no moguće je očekivati više kišnih dana. Najviše kiše očekuje se u Tuzli, Banjoj Luci, Bihaću i drugim sjevernijim dijelovima, dok će Mostar proći s najmanje oborina i u junu, prognoza je federalnih meteorologa.

Kada je u pitanju predstojeće ljeto ono će, kažu meteorolozi, biti po srednjim temperaturama nešto iznad višegodišnjeg prosjeka. Najtopliji bi trebao biti mjesec juli, dok će august u pogledu srednje temperature biti u granicama prosjeka.

- Očekuje se dosta promjenljivo vrijeme, s naglašenim hladnim i toplim razdobljima. Količina oborina će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, a najmanje oborina očekuje se u julu, kazali su federalni meteorolozi.

Kada je u pitanju jesen, klimatolozi iz regije najavljuju kako će jesen, za razliku od početka ove godine, biti toplija od prosjeka. Tako bi septembar trebao biti s manje oborina i s višim temperaturama, kao i oktobar i novembar.   

Povezane vijesti:

Očajni suprug lijepe Sarajke: Moja žena je umrla jer doktori nisu bili raspoloženi da je pregledaju!
PRODAJE DIPLOMU NA OGLAS jer mu ništa ne vrijedi ...
LJUBAVNICI, OPREZ! Nevjerni muževi imaju veći rizik od infarkta
NIKAD NISAM DOŽIVIO TAKVU BOL: Nakon nanošenja kreme za sunčanje ZAPALIO SE

   

Oglasi:
       

Komentiraj!

--- Pridružite nam se na Facebooku! ---
Get Adobe Flash player Plugin by wpburn.com wordpress themes