Ekološki pokret OTPOR povodom Dana čistih planina organizovao čišćenje poznatog zeničkog izletišta...

Ekološki pokret OTPOR povodom Dana čistih planina organizovao čišćenje poznatog zeničkog izletišta Smetovi

PODIJELI

Ekološki pokret OTPOR je povodom Dana čistih planina organizovao čišćenje poznatog zeničkog izletišta Smetovi na lokalitetu Spomenika palim borcima NOB-e. Ono što smo zatekli govori o kulturi izletnika i nameće pitanje zašto čovjek uništava prirodu u kojoj provodi trenutke odmora i rekreacije.

Priložene slike zorno pokazuju o kakvom je ekocidu riječ. Dokle ide ljudski nemar i nekultura govori i činjenica da smo na livadi kod Spomenika pronašli usisivač. Iz sredstava informisanja je poznato da je skupština ZDK ali i OV u LEAP uvrstilo Park prirode Babina u koji ulazi osim Smetova, Pepelari, Lastavica i vodozahvat Babine rijeke. EP OTPOR je prošle godine bio na Lastavici dan poslije vjersko-kulturne manifestacije i tom prilikom smo ugasili otvoreni plamen na 100-godisnjoj smrči i time spriječili širenje požara na planinu Tvrtkovac. Od ŠPD-a i vatrogasnog društva nikada nismo dobili zahvalnicu a slike ljudskog nemara objavili su svi portali u regiji. Od sadašnjeg i budućeg načelnika Smajlovića tražimo da pod hitno formira upravu parka što je predviđeno projektom i da se konačno navedeno područje stavi pod strogu kontrolu renđera. Govoriti o Bosanskim planinama neminovno se nameću zaključci o sljedećem: Vlašić- izgrađeno na hiljade vikendica i zauvijek izgubljena ljepota krajolika.Romanija- crvene stijene pretvorene u deponiju smeća. Igman- ostaci objekata uništavaju pejsaž. Vranica- na obalama Prokoškog jezera izgrađeno na stotine vikendica a nečiste vode koje se slijevaju u jezero prijete izumiranju Tritona.
Ova godina će ostati zapamćena po požarima u kojima je uništeno na hiljade hektara šuma koje su predstavljale stanište divljih životinja, ptica i edemičnih vrsta flore. Šteta premašuje cijenu nabavke 5 kanadera. Za vrijeme požara članovi Vlade FBiH su koristili godišnje odmore a zaduženi ministar za Civilnu zaštitu neaktivnost Vlade je obrazložio u najmanju ruku neumjesnim riječima: ” Vlada se nije htjela sastajati za vrijeme požara da ne bi pravili sebi marketing”.
Bosanski čovjek je uvijek vodio računa o zaštiti planina i pogotovu šuma što je opjevano u sevdalinci ” Djevojka sokolu zulum učinila, zulum učinila goru zapalila….”

Napomena: Ekološki pokret je neprofitabilna organizacija i sve svoje aktivnosti finansiramo iz ličnih sredstava i kao takav nije podložan bilo kakvim političkim utjecajima.

Zenica, 25.09.2012.god. Za NG Ekološki pokret OTPOR ekolog Akif Smajlović, prof.
Izvor: Zeničanke Zenica

       

1 komentar

  1. Da su ljudi svjesni i da svoje smece ponesu do prvi kanti ako nema kanti u blizini nebi trebalo ni ciscenje poslije njih…ali malo ih je

OSTAVITI ODGOVOR