UBIO VLASTITU BAKU ZBOG 213 MARAKA pa “ucviljen” primao saučešće

UBIO VLASTITU BAKU ZBOG 213 MARAKA pa “ucviljen” primao saučešće

PODIJELI

Borislav Jarić (21) uhapšen je u ponedjeljak uvečer zbog sumnje da je dan ranije u selu Šehovci kod Mrkonjić-Grada ubio svoju baku Boju Jarić (86). Kako se nezvanično doznaje, u policiji je priznao da je počinio ovo krivično djelo.

Prema nezvaničnim informacijama, Borislav studira na Nezavisnom univerzitetu u Banjoj Luci, a sin je Bojinog sina koji je kao policajac poginuo tokom rata. Prilikom ispitivanja u policiji rekao je da ne zna zašto je ubio staricu.

Iz policije je saopćeno da je Borislav došao kod bake, koja mu je otvorila vrata i ponudila ga pivom. Iz nepoznatih razloga počeo ju je udarati pivskom flašom po glavi. Nesretna starica je pala na pod kuhinje, a on ju je nastavio udarati dok nije preminula. Nakon što je ubio po kući je ispreturao stvari te pronašao oko 210 maraka i flašu rakije, a zatim je otišao iz kuće.

Borislav je u ponedjeljak viđen u Mrkonjić-Gradu, gdje su mu ljudi izražavali saučešće ne znajući da je upravo on ubica. Nekoliko sati prije hapšenja sjedio je u jednom kafe-baru i pričao kako je bio u Šehovcima kada je tijelo nađeno, opisujući da je krvi bilo i na zidovima kuhinje.

Zatražen pritvor

– Ponašao se normalno, kao da se ništa nije dogodilo. Po ponašanju niko ne bi rekao da je on tako brutalno ubio baku. Koliko znam, nije bio problematičan momak – rekao je za “Dnevni avaz” jedan mještanin Mrkonjić-Grada, tražeći da ostane anoniman.

On je dodao da su mještani bili iznenađeni kada su saznali da je upravo on uhapšen zbog sumnje da je ubio Boju Jarić.

Kako je “Avazu” rečeno u Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci, Borislav Jarić je ispitan u kancelariji Tužilaštva u Mrkonjić-Gradu, a tužilac je predložio da mu se odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega kao i zbog težine krivičnog djela. Osumnjičeni je jučer u poslijepodnevnim satima sproveden u Okružni sud u Banjoj Luci.

Komšije su novinarima ispričale da je ovaj slučaj izazvao veliko uznemirenje jer je riječ o brutalnom ubistvu kakvo nije zabilježeno u ovom kraju. (Dnevni avaz)

15:12
JEZIV ZLOČIN ŠOKIRAO MRKONJIĆ-GRAD: Unuk ubio baku zbog 200-tinjak maraka
Staricu Boju Jarić (1926.) iz okoline Mrkonjić-Grada ubio je njen unuk Borislav Jarić, koji je uhapšen dan nakon ovog monstruoznog ubistva iz koristoljublja.

Tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka, područna kancelarija Mrkonjić-Grad,  nakon ispitivanja Borislava (1991.) predložio  je mjeru pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo.

On je svoju baku Boju ubio 18.novembra, oko 11 sati, u njenoj kući u mjestu Gornji Šehovci, u općini Mrkonjić-Grad.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanjem mjere pritvora zbog opasnosti od bijega osumnjičenog i iz razloga jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela.

U toku kriminalističke obrade utvrđeno je da je Borislav došao u porodičnu kuće svoje bake, koja ga je ponudila pivom.

Borislav je  uzeo pivsku flašu i zadao baki više udaraca u predjelu glave i vrata, uslijed čega je ona pala na pod.

Zatim je nastavio da joj zadaje udarce rukama i nogama u predjelu glave i tijela, nanijevši joj na taj način teške tjelesne povrede od čijih posljedica je preminula.

Nakon toga Borislav je najvjerovatnije preturao stvari po kući, pronašao oko 213 KM, zaključao kuću i udaljio se.

Starica je prethodno dobila novac od penzije i invalidnine, koju je primala kao majka palog borca.

O prijedlogu za određivanjem mjere pritvora ubici odlučit će sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjoj Luci.

07:52

Starica Boja Jarić (86) mučki je ubijena u nedjelju u porodičnoj kući u mjestu Šehovci, kod Mrkonjić Grada. Motiv ubistva bilo je koristoljublje, a ubica je nesretnu staricu po glavi izudarao flašama, kutlačom i šakama.

Ubica je iz kuće ukrao oko 600 KM penzije i invalidnine koju je Jarićeva primala kao majka palog borca Vojske RS, te flašu rakije. Na kraju je mirno izašao iz staričine kuće i zaključao vrata.

Do juče mirno selo Šehovci, u kojem pretežno žive stari i nemoćni, tako je preko noći zavio strah, a mještani su sa zebnjom iščekivali noć, jer je ubica i dalje bio na slobodi.

Pronađen otisak cipele broj 37

Policija je u ponedjeljak blokirana kompletno selo, a privedeni su problematični mještani koji su dovođjeni u vezu s ranijim krivičnim djelima pljački i nasilničkog ponašanja.

Beživotno tijelo Jarićeve pronašli su u nedjelju oko 18.00 njeni sinovi Milenko i Nedeljko Jarić i unuk Radivoj Eremija, koji inače žive u Mrkonjić Gradu, odnosno susjednom selu Bjelajci.

Posljednji put starica je viđena živa u nedjelju oko 10 ujutro, a poslijepodne, sinovi su je uzaludno pozivali na telefon, nakon čega su odlučili da odu do njene kuće u Šehovcima.

Banjalučkim “Nezavisnim” je potvrđeno da je policija tokom uviđaja pronašla veći broj tragova, među kojima i otisak cipele broj 37, koji bi trebalo da pomogne u otkrivanju ubice.

Nedeljko Jarić ispričao je u ponedjeljak za spomenuti list da je svoju majku pronašao u lokvi krvi.

“Prvo je brat Milenko pozvao našu majku na telefon pa kako se nije javljala otišao je pred kuću. Vrata su bila zaključana, a kroz prozor je vidio krvave tragove po kući, zatim je pozvao mene i došao sam sa unukom Radivojem pred kuću”, prisjetio se Jarić.

Najužasniji prizor u životu

Kuća je bila zaključana, a njihova majka se nije odazivala na uzaludne pozive da otključa vrata. Ubrzo je priča, uslijedio pravi šok.

Unuk Radivoje Eremija dodaje da ga je po ulasku u bakinu kuću, zatekao najužasniji prizor u životu.

“Kada smo ušli u kuću, sa desne strane su inače šporet i kauč na kome je baka često ležala i odmarala. Svuda je bila krv, od poda, pa preko šporeta, zidova, prizor je bio stvarno užasan. Baka je ležala na leđima i oko nje je bila svuda krv takođe, otisci cipela i razbijene flaše od piva. Ovo nije uradio čovjek, ovo je uradilo neko zlo”, ispričao je unuk ubijene starice.

Kaže da ne zna zašto bi neko ubio mirnu i dobru staricu, a ako je bilo nekome do pljačke “mogli su to uraditi i da je mučki ne ubiju”.

Nakon šoka, sinovi i unuk pozvali su policiju u nedjelju u 18.15, koja je tokom noći obavila uviđaj i pokrenula istragu.

Dežurni tužilac Hana Vranješević naredila je, između ostalog, da se izvrši i obdukcija ubijene starice. Obdukcijom utvrđeno da je starica zadobila više udaraca u glavu, od čega je preminula.

Radomirka Škrbić, prva komšinica, potvrdila je da nakon vijesti o ubistvu Jarićeve živi u strahu.

“Čuvam oca u kući koji je nepokretan i u strahu dočekujem ovu noć. Policija je u selu, ali ubica je još na slobodi”, ispričala je komšinica.

(Doznajemo.com/Nezavisne novine)

       

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR