STRANAČKI LIDERI U BiH Niko ne zna koliko su bogati

STRANAČKI LIDERI U BiH Niko ne zna koliko su bogati

PODIJELI

vila-bogatasaImovinski kartoni bh. lidera obično sadrže imovinu od koje se prosječnom građaninu u BiH ali i na Zapadu zavrti u glavi. U BiH ne postoji institucija koja bi te podatke provjeravala. To rade mediji ali sankcija nema.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH zadužena je za prikupljanje podataka od poltičara o njihovoj imovini. Međutim, problem je što ne postoji sistem provjere za podatke koje političari dostavljaju u imovinskim kartonima. Imovina koja je najčešće na provjeri, nažalost samo medija, je imovina Milorada Dodika, Dragana Čovića, Sulejmana Tihića, Fahrudina Radončića i Zlatka Lagumdžije. Dok narod nema šta da jede, oni se kite milionima, kažu građani Sarajeva: «Da oni posjeduju toliko bogatstvo, a mi obični građani nemamo ni hljeba jesti. To bi trebalo pod hitno provjeriti i skinuti ih sa vlasti. Tu su i oni za koje sam glasao. Za njih više nikada ne bih glasao» , «Radim za platu od 450 maraka, a kriminalci, naši političari, imaju milione koje su ukrali u ratu».

Nema kontrolnog organa

Svaki podatak koji bi se iznio o imovini političara iz njihovih imovinskih kartona nije validan, jer ne postoji nikakav kontrolni organ koji bi potvrdio ili demantovao te podatke. Ivana Korajlić iz Transparency Internationala kaže da se stvarna imovina ne može saznati: «To što je u karton uneseno po pet kuća, moguće je da je samo jedan dio priče, a da javni zvaničnici u BiH imaju imovinu mnogo veću nego što prijavljuju. Oni to rade upravo zbog toga što znaju da niko neće provjeravati da li su ti imovinski kartoni tačni, jer ne postoje sankcije za lažno predstavljanje imovine».

Nijedna institucija u BiH ne istražuje kako recimo političar sa platom od 4 do 5 hiljada maraka može da plaća kredit od 12 hiljada maraka i kako je uspio da kupi vile van BiH. Za građane Banjaluke je jasno da se u najmanju ruku radi o sumnjivima poslovima domaćih političara: «Mislim da ne prijavljuju sve što imaju. Nema ni logike da sve prijavljuju», « Vjerujem da su puno bogatiji i da tu ima mnogo toga što skrivaju».

CIK daje podatke na zahtjev

Centralna izborna komisija je ranije na svojoj internet stranici objavljivala imovinske kartone političara. ali trenutno, zbog sudske presude, te podatke je moguće dobiti samo na zahtjev. Maksida Pirić: «Imamo obavezu da ih učinimo dostupnim javnosti. Mi možemo odrediti način. Vodimo računa o zaštiti ličnih podataka».

Političarima u BiH je tako ostavljeno na dobru volju da odluče koju će imovinu objaviti. SDS je nedavno u skupštinsku proceduru uputio zakon o porijeklu imovine, a lider ove stranke Mladen Bosić javno je pozvao Milorada Dodika da objave koju imovinu posjeduju i kako su je stekli:»Pozivam ga javno da izađemo pred javnost na bilo kojoj televiziji oko svoje imovine i načina na koji smo stekli tu imovinu».

Odgovora od Dodika nema, ali su zato drugi političari koji su prozivani da raspolažu sa velikom imovinom rekli da im je savjest čista. Jedan od njih je Dragan Čović: «Apsolutno, ona je javna već dvije godine. Istina, ovih dana trebam nešto vidno promjeniti u toj imovini. Ona je javna, ja nisam mogao sjediti u parlamentu a da moj imovinski karton nije izložen».

Imovinu političara, komentarisali su i građani Mostara: «Ništa se ovdje ne može pošteno uraditi, a time oni padaju pred Bogom», «Pogledajte, sve pliva, ništa nije uređeno! Važno je da su oni sebe podmirili», «Zaljubljen sam i nemam kada o tome razgovarati ».

Statistika

Pomenuti lideri vladajuće petorke imaju imovinske kartone u CIK-u iz 2010. godine i po njima lideru SBB-a BiH Fahrudinu Radončiću godišnja plata iznosi tek 27 hiljada maraka, a prihodi od dividende u istom periodu su pola miliona maraka, dok imovina, kako je navedeno, nije procjenjena i iznosi više stotina miliona mraka. Dragan Čović prema imovinskom kartonu iz istog perioda ima godišnja primanja od 14. 400 maraka te kuću, stan i automobil ukupne vrijednosti preko pola miliona maraka.

Godišnja primanja lidera SNSD-a Milorada Dodika iznosila su 59 hiljada maraka a od imovine, na njegovo ime su prijavljena 2 stana u Beogradu, stan i kuća u Laktašima, te kuća u Srbiji. Godišnja primanja Zlatka Lagumdžije, prema podacima iz aktuelnog imovinskog kartona, su nešto preko 100 hiljada maraka, a kada je o imovini riječ Lagumdžija posjeduje kuću i stan, te još dva stana u suvlasništvu. Treba reći i to da u većini slučajeva sličnim iznosima, kao i političari, raspolažu i članovi njihovih porodica.

(Doznajemo.com/DW)

       

8 KOMENTARI

  1. A sta je sa sporednim igracima,za ove sve znamo?!Ima u S.Mostu jedan bivsi nacelnik,a sad je neki ministar obrta,obrce li obrce milione,prava Sanska dinastija!

  2. Jabo ja nima mamu ratno profitersku , svaka ima marka raka htjela dabogda svi pomrli kako oni tako i njihovi najmiliji samo oni prije njih da im bude što teže .

  3. Predlog pod HITNO POKRENUTI HUMANITARNU Akciju da pomognemo mi narod BiH ovu sirotinjsku politicku elitu.Nemaju sta da jedu u kreditima do vratag.sirotinja.

  4. neka i treba nam to svima,gdje smo bili u subotu,svi smo sjedili na fejsu umjesto da izadjemo svi na ulice i poskidamo djubrad,trebaju nam umanjit jos samo ovo malo hljeba sto jedemo,sljedeci izbori opet ce oni bit izabrani svi a mi SRBI,MUSLIMANI I HRVATI jer tako nas oni djele neka pokrepamo

    • Ziva istina i svaka cast na komentaru, mozete zamisliti u subotu nekih 20 ljudi u Sarajevu izaslo i onako proslo gradom i skandiraju dok drugi narod bulji u njih. Ja sam u Bihacu bila na trgu i bilo nas je oko 400.

  5. Sve smo mi to mislim na nas narod krivi jer kad imamo priliku gamad da smjenimo oni opale po nacionalizmu a mi narod se zaletimo i niko neda svog, a ja na crno radim i imam platu od 18 radnih sati 300 km. Pa neka im je na zdravlje.

OSTAVITI ODGOVOR