OVO JE NAJOPASNIJI ZATVORENIK U BiH: “Ja sam psihijatrijski slučaj, treba mi liječenje…”


Goran_KotaranGoran Kotaran, masovni ubica iz Bosanske Dubice u Bosni i Hercegovini, 2006. osuđen na 16 godina robije, a kaznu izdržava u KPZ Foča, prava je opasnost za sve u svojoj okolini, piše beogradski Telegraf, navodeći da ga se plaše svi redom, od ostalih osuđenika, preko čuvara, do običnih ljudi koji dođu u posjetu!

– On je osuđenik na koga stražari posebno motre. Sam je u ćeliji, a zbog bezbjednosti ostalih zatvorenika i okolne ćelije su prazne. Gotovo pola hodnika je izolovano zbog njega. “Monstrum iz Dubice”, kako ga zovu, rijetko kad kontaktira s ostalim zatvorenicima, a stražari koji ga čuvaju maksimalno su oprezni i spremni na sve. Imaju naredbu da, ukoliko bilo šta pokuša, pucaju u njega! Zatvorenici pričaju da su ubistva za koja je osuđen samo dio onoga što je učinio. Pored spomenutog nadimka, neki zatvorenici ga zovu i Hanibal Lektor, prema junaku poznatog američkog filma – kaže izvor iz zatvora u Foči.

Goranov otac Dušan Kotaran poznat je svojevremno kao jedan od dubičkih šefova podzemlja za čije se ime nezvanično vezuje čak i trgovina bijelim robljem. Sumnja se da je zbog toga i ubijen u decembru 1999. u kafani u Bosanskoj Dubici, a ubistvu je prisustvovao i sin Goran.

Nakon očeve smrti, on je otišao u Švedsku, s nepunih 17 godina, kod majke. Tamo je počinio dva ubistva, ali je posle psihijatrijskih pregleda deportovan u BiH s dijagnozom mentalno bolesne osobe.

– Očekivao sam da će me po povratku u BiH neko sprovesti na liječenje u psihijatrijsku bolnicu, ali umjesto toga policajac me odvezao kući i niko se više nije pojavljivao – izjavio je svojevremeno Kotoran.

Pošto nije hospitalizovan, o njegovom stanju i ponašanju je svjedočila njegova baka Stana. Ona je navela da je nakon povratka njen unuk širio strah po cijelom mjestu.

– Nije htio u bolnicu, pa sam ga morala služiti, čak i onda kada sam operisala žuč. Često je mijenjao raspoloženje i bojala sam ga se. Ljudima iz komšiluka zabranio je da dolaze, na mene je vikao, a razbio mi je televizor i telefon. Nije prezao ni od čega – izjavila je baka Stana nakon hapšenja unuka.

To se i potvrdilo u junu 2006, kada je Goran zajedno sa svoja dva polubrata po majci, Miroslavom Gligićem (30) i Borislavom Dabićem (24), uhapšen zbog sumnje da je zadavio Predraga Vrbana (31), zvanog Pedi Lopov, i Seada Kanurića (49), zvanog Stevo Mucavi, te da je njihova tijela sakrio u svom kokošinjcu. Ovu trojku je u Bosanskoj Dubici tada hapsila četa od stotinu policajaca.

Poslije hapšenja Kotarana i njegove polubraće, policija Republike Srpske je pretresla Kotaranovu kuću, u kojoj su pronađena dva puškomitraljeza, dvije automatske puške, dvije zolje, tri bombe, više pištolja, hladno oružje, uređaji za noćno osmatranje, alat kojim su zakopana tijela Kanurića i Vrbana, njegovih žrtava, kao i 490 tableta ekstazija i špricevi za intravensko korištenje narkotika.

Kada je izrečena presuda, Kotaran je izrazio samo jednu želju – da se podvrgne novom psihijatrijskom vještačenju i to s psihijatrom s kojim bi mogao da komunicira.

– Ja sam bolesna osoba i ako mi u narednih 16 godina u zatvoru omoguće liječenje, na slobodu ću izaći normalan – rekao je Kotoran.

Prilikom izricanja presude sudija je pročitao da je “jasno i nedovosmisleno utvrđeno da optuženom ne treba mnogo da bi izvršio ubistvo”.   

Povezane vijesti:

DOKAZUJE LI OVAJ SNIMAK strastvenu vezu Julije Timošenko i njenog advokata?
PACIJENTE LIJEČIO STRUJOM: Uhapšen Slobodan Rajčić zbog nadriljekarstva
NEVIN BIO U ZATVORU 23 GODINE: Kao odštetu dobit će 6,4 miliona dolara
OVO JE ŽENA KOJU JE U ZATVORU ZADAVIO NJEN NEKADAŠNJI SUPRUG: Ubio je u "ljubavnoj sobi" F...

   

Oglasi:
       

10 komentara

 1. Enisa kaže:

  netreba nejmu 16 godina njemu treba do zivotna kazna i nek se ljeci intersantno samo ako je bolestan zasto ubija drugi narod ja kako znam iz mnogi slucajeva svi koji su toliko bolesni sami sebi stetu prave na tjelu a ne druge da ubija jer ako se zna po planu odradzivati onda si dovoljno mentalan u glavi i normalan i dobro svjestan ocemu se radi svi pokusavalju izbjeci presude na najblazi nacin ali ovakvima treba zatvor do groba i jos pogotov narkoman to ti je ta boest ona daj morala da narod se ubija ………………. brez komentara monstrom i psihopata

 2. Deyla kaže:

  Bolje da ti mater kamen rodila…Imao bi
  se bar pas na sto popisati…Ovako nikakve koristi od tebe…Jos bi glavonja lijecenje…Ma mars…

 3. NELE-france kaže:

  TREBAMU JEBATI KEVU I PICKU I UBITI GA KO PSA

 4. lud kaže:

  treba njega dobrooooo nalupat pi*ka mu materina bolesna koja ga napravi ovakvog ustvari nije mater kriva

 5. DRKOS IZ ZENICE kaže:

  ON JE POLA SRBIN POLA MUSLIMAN

 6. nn kaže:

  ON JE POLA SRBIN POLA MUSLIMAN A PUKO JE GLEDAJUCI KAKO MU UBIJAJU OCA…

 7. Joseph Murphy kaže:

  Koji samo idioti vode ovu državu!? Umjesto da kretena eutanaziraju.., mi iz sopstvenih džepova plaćamo hranu i grijanje za tu zvijer, i ostale zvijeri po zatvorima, dok pošteni penzioneri kopaju po kontejnerima.., i još se diče po novinama i objavljuju njihove slike! Ima li iko pametan u ovoj vukojebini?

Komentiraj!

Gay Webcams Zenko Magazine Theme