OVO JE NAJOPASNIJI ZATVORENIK U BiH: “Ja sam psihijatrijski slučaj, treba mi...

OVO JE NAJOPASNIJI ZATVORENIK U BiH: “Ja sam psihijatrijski slučaj, treba mi liječenje…”

PODIJELI

Goran_KotaranGoran Kotaran, masovni ubica iz Bosanske Dubice u Bosni i Hercegovini, 2006. osuđen na 16 godina robije, a kaznu izdržava u KPZ Foča, prava je opasnost za sve u svojoj okolini, piše beogradski Telegraf, navodeći da ga se plaše svi redom, od ostalih osuđenika, preko čuvara, do običnih ljudi koji dođu u posjetu!

– On je osuđenik na koga stražari posebno motre. Sam je u ćeliji, a zbog bezbjednosti ostalih zatvorenika i okolne ćelije su prazne. Gotovo pola hodnika je izolovano zbog njega. “Monstrum iz Dubice”, kako ga zovu, rijetko kad kontaktira s ostalim zatvorenicima, a stražari koji ga čuvaju maksimalno su oprezni i spremni na sve. Imaju naredbu da, ukoliko bilo šta pokuša, pucaju u njega! Zatvorenici pričaju da su ubistva za koja je osuđen samo dio onoga što je učinio. Pored spomenutog nadimka, neki zatvorenici ga zovu i Hanibal Lektor, prema junaku poznatog američkog filma – kaže izvor iz zatvora u Foči.

Goranov otac Dušan Kotaran poznat je svojevremno kao jedan od dubičkih šefova podzemlja za čije se ime nezvanično vezuje čak i trgovina bijelim robljem. Sumnja se da je zbog toga i ubijen u decembru 1999. u kafani u Bosanskoj Dubici, a ubistvu je prisustvovao i sin Goran.

Nakon očeve smrti, on je otišao u Švedsku, s nepunih 17 godina, kod majke. Tamo je počinio dva ubistva, ali je posle psihijatrijskih pregleda deportovan u BiH s dijagnozom mentalno bolesne osobe.

– Očekivao sam da će me po povratku u BiH neko sprovesti na liječenje u psihijatrijsku bolnicu, ali umjesto toga policajac me odvezao kući i niko se više nije pojavljivao – izjavio je svojevremeno Kotoran.

Pošto nije hospitalizovan, o njegovom stanju i ponašanju je svjedočila njegova baka Stana. Ona je navela da je nakon povratka njen unuk širio strah po cijelom mjestu.

– Nije htio u bolnicu, pa sam ga morala služiti, čak i onda kada sam operisala žuč. Često je mijenjao raspoloženje i bojala sam ga se. Ljudima iz komšiluka zabranio je da dolaze, na mene je vikao, a razbio mi je televizor i telefon. Nije prezao ni od čega – izjavila je baka Stana nakon hapšenja unuka.

To se i potvrdilo u junu 2006, kada je Goran zajedno sa svoja dva polubrata po majci, Miroslavom Gligićem (30) i Borislavom Dabićem (24), uhapšen zbog sumnje da je zadavio Predraga Vrbana (31), zvanog Pedi Lopov, i Seada Kanurića (49), zvanog Stevo Mucavi, te da je njihova tijela sakrio u svom kokošinjcu. Ovu trojku je u Bosanskoj Dubici tada hapsila četa od stotinu policajaca.

Poslije hapšenja Kotarana i njegove polubraće, policija Republike Srpske je pretresla Kotaranovu kuću, u kojoj su pronađena dva puškomitraljeza, dvije automatske puške, dvije zolje, tri bombe, više pištolja, hladno oružje, uređaji za noćno osmatranje, alat kojim su zakopana tijela Kanurića i Vrbana, njegovih žrtava, kao i 490 tableta ekstazija i špricevi za intravensko korištenje narkotika.

Kada je izrečena presuda, Kotaran je izrazio samo jednu želju – da se podvrgne novom psihijatrijskom vještačenju i to s psihijatrom s kojim bi mogao da komunicira.

– Ja sam bolesna osoba i ako mi u narednih 16 godina u zatvoru omoguće liječenje, na slobodu ću izaći normalan – rekao je Kotoran.

Prilikom izricanja presude sudija je pročitao da je “jasno i nedovosmisleno utvrđeno da optuženom ne treba mnogo da bi izvršio ubistvo”.

       

10 KOMENTARI

  1. netreba nejmu 16 godina njemu treba do zivotna kazna i nek se ljeci intersantno samo ako je bolestan zasto ubija drugi narod ja kako znam iz mnogi slucajeva svi koji su toliko bolesni sami sebi stetu prave na tjelu a ne druge da ubija jer ako se zna po planu odradzivati onda si dovoljno mentalan u glavi i normalan i dobro svjestan ocemu se radi svi pokusavalju izbjeci presude na najblazi nacin ali ovakvima treba zatvor do groba i jos pogotov narkoman to ti je ta boest ona daj morala da narod se ubija ………………. brez komentara monstrom i psihopata

  2. Bolje da ti mater kamen rodila…Imao bi
    se bar pas na sto popisati…Ovako nikakve koristi od tebe…Jos bi glavonja lijecenje…Ma mars…

  3. Koji samo idioti vode ovu državu!? Umjesto da kretena eutanaziraju.., mi iz sopstvenih džepova plaćamo hranu i grijanje za tu zvijer, i ostale zvijeri po zatvorima, dok pošteni penzioneri kopaju po kontejnerima.., i još se diče po novinama i objavljuju njihove slike! Ima li iko pametan u ovoj vukojebini?

OSTAVITI ODGOVOR