DEFINITIVNO POTVRĐENO: Nema više ulazaka samo s ličnom kartom u Hrvatsku za građane BiH


putovnica-bihTo je nešto što nije odluka Hrvatske, niti je Hrvatska ta koja odlučuje o tome, a da bi eventualno zapriječila ili spriječila dolazak građana BiH s osobnom iskaznicom u Hrvatsku, rekao je ministar Ranko Ostojić

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić susreli su se danas u Dubrovniku gdje su razgovarali o odnosima BiH i Hrvatske nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU), javlja dopisnik agencije Anadolija (AA) iz Dubrovnika.

Nakon sastanka definitivno je potvrđeno da će građani BiH od 1. srpnja u tu zemlju moći ulaziti samo s biometrijskom putovnicom, a ne sa osobnom iskaznicom, kao do sada. Dakako, ukoliko drugačije ne odluče organi EU.

strica vanjskih poslova Vesna Pusić danas se u Bruxellesu susrela sa svojim BiH kolegom Zlatkom Lagumdžijom kako bi pokušali pronaći rješenje pitanja graničnog režima nakon ulaska RH u EU. Razgovarali su u Europskoj komisiji o pitanjima povezanim s graničnim režimom između dviju zemalja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić danas se u Bruxellesu susrela sa svojim bh. kolegom Zlatkom Lagumdžijom kako bi pokušali pronaći rješenje pitanja graničnog režima nakon ulaska RH u EU.

Ovim su potvrđene ranije informacije agencije Anadolija da Hrvatska na mala vrata zavtara svoju granicu sa susjedima.

Ministar Ostojić je nakon sastanka kazao da Hrvatska nema ništa protiv toga da građani BiH nastave ulaziti u Hrvatsku samo s osobnom iskaznicom, ali ”da ograničenja postoje u arhivu EU”.

”Tamo je definirano da morate imati identifikacijski dokument, to jest biometrijsku putovnicu i da se mora udarati pečat. To znači da nije moguće to napraviti na osobnoj karti i to je nešto što nije odluka Hrvatske, niti je Hrvatska ta koja odlučuje o tome, a da bi eventualno zapriječila ili spriječila dolazak građana Bosne i Hercegovine s osobnom iskaznicom u Hrvatsku. Treba biti precizan i jasan, a to je da se ništa ne mijenja za sve one koji imaju urednu putovnicu na kojom će dobiti pečat”, izjavio je ministar Ostojić, prenio je dopisnik agencije Anadolija.

Ministri BiH i Hrvatske daju izjave novinarima (Foto: Anadolija)

Ministri BiH i Hrvatske daju izjave novinarima (Foto: Anadolija)

Prema riječima Ostojića postoji varijanta u kojoj bi građani BiH koristili osobnu iskaznicu uz eventualno karton, kao što sad državljani Hrvatske ulaze u Sloveniju.

”To znači da se na tom kartonu može udariti pečat i da temeljem tog pečata se može vidjeti kada ste ušli ili izašli iz zemlje. To, nažalost, ne prihvaća Evropska komisija (EK) ni Evropsko vijeće (EV) iz razloga što to nije prihvaćeno kao presedan. Jer je vrlo precizno navedeno AKI-em da to mora biti dokument, na kojem se može udariti pečat”, tvrdi Ostojić.

Pojasnio je kako ostaje mogućnost da Hrvatska svojom inicijativom zatraži od svih zemalja članica EU da podrže zahtjev da građani BiH nakon 1. srpnja 2013. godine mogu nastaviti ulaziti u Hrvatsku s osobnom iskaznicom.

”To podrazumijeva s naše strane zahtjev ne prema Vijeću, ne prema Evropskoj komisiji, već prema predsjedavajućem, a to je u ovom trenutku Republika Irska. Od njihove pozicije zavisi hoće li se eventualno taj zajednički napor uspjeti. Tu nema garancije. Situacija je takva da je AKI vrlo precizan. Sve članice trebaju konsenzusom da donesu takvu odluku i prihvatite tu inicijativu da bi se mogao nastaviti takav režim”, istakao je Ostojić, naveo je dopisnik agencije Anadolija.

Bosanskohercegovačka strana će dostaviti Hrvatskoj sve neophodne podatke koji su potrebni kako bi zahtjev koji Hrvatska strana bude podnijela nadležnim tijelima EU bio što efikasnije obrazložen.

”Drago nam je znati da imamo punu podršku Hrvatske, ali je problem to što ona ne može sama donijeti tu odluku. Odluku treba verificirati svih 27 zemalja članica EU. Bh. diplomacija, zajedno sa Hrvatskom, mora uraditi veliki dio posla, da bi omogućili taj komoditet ljudima, prvenstveno onima koji žive neposredno uz granicu. Ono što je važno za sve građane i Hrvatske i Bosne i Hercegovine jeste da niti jednog trena nije upitan prelazak granice sa ispravom koja se zove biometrijska putovnica, što je jako bitno za hrvatsku turističku sezonu, a i za naše građane”, kazao je ministar Radončić dodajući kako na današnjem sastanku nije se razgovarali samo o graničnom prijelazu Neum, već o cijeloj granici s Republikom Hrvatskom, iako mnogo toga ovisi od zemalja EU, prenio je dopisnik AA.

***
Lagumdzija, Pusic, Fule  Trilateralni sastanak (foto EU)
Trilateralni ministarski sastanak Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Evropska komisija okončan dogovorom o nekoliko važnih tema

Trilateralni ministarski sastanak Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Evropska komisija posvećen traženju modaliteta za rješavanje otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske koji je održan danas, 15. februara 2013. godine u Briselu, okončan je dogovorom o nekoliko važnih tema.

Na sastanku su učestvovali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija, ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić i evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle koji je bio domaćin sastanka. Teme sastanka bila su otvorena pitanja između BiH i Hrvatske koja su u prethodnim razgovorima definirana kao prioritetna za rješavanje prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula 2013. godine.

Bosna i Hercegovina je uspjela da nakon godinu dana pregovora i jasno artikuliranih zahtjeva na dva trilateralna sastanka i nekoliko tehničkih trilaterala od Evropske unije izdejstvuje značajne koncesije koje će umanjiti negativne implikacije ulaska Hrvatske u članstvo EU po Bosnu i Hercegovinu, njene građane i privredu.

Konkretno, dogovoreno je da BiH nastavi koristiti luku Ploče pod povoljnim režimom i nakon ulaska Hrvatske u EU, da preko nje može izvoziti i uvoziti sve industrijske robe, te robe biljnog i životinjskog porijekla. Također, postignut je i visok stepen saglasnosti o uvozu. Bosna i Hercegovina se obavezala da neće uvoziti robe biljnog i životinjskog porijekla koje nisu u skladu sa EU standardima kada je u pitanju zdravlje životinja, jer na taj način BiH želi zaštititi bh. potrošače.

Dogovoreno je da nakon 1. jula 2013. godine građani BiH koji žive u pograničnom pojasu prelaze granicu sa specijalnim propusnicama, bez pasoša. Republika Hrvatska će prema državama članicama Evropske unije uputiti zahtjev za zadržavanje režima prelaska granice građana iz Bosne i Hercegovine sa ličnim kartama i nakon 1. jula 2013. godina.

Na sastanku su otklonjene i posljednje prepreke za izgradnju mosta kod Gradiške, čime se lokalnoj zajednici, ali i svim izvoznicima iz BiH značajno olakšava život i poslovanje. Bosna i Hercegovine je alocirala sredstva potrebna za izgradnju mosta, a od Evropske komisije i Hrvatske je dobijeno čvrsto obećanje da će učiniti isto.

Tokom razgovora posebna pažnja je posvećena Općini Neum. Bosna i Hercegovina je dobila garancije da će biti omogućeno nesmetano snabdijevanje Općine Neum preko teritorije Evropske unije, a posebno specifičnim robama za potrebe privrede lokalne zajednice.   

Povezane vijesti:

Josipović otkrio sadržaj razgovora: Rekao sam Dodiku da ode u Srebrenicu!
AFERA "RUČAK" Lagumdžija: Da se Milanović pokušao petljati u rad Vlade FBiH to bi bio DRŽA...
List iz Makarske, umjesto “gostiju koji su višak” sada s naslovnice nudi “sarajevski osmijeh”
MVP BiH: Saopćenje u vezi putovanja državljana Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku nakon 1. jul...

   

Oglasi:
       

Komentiraj!

--- Pridružite nam se na Facebooku! ---
Get Adobe Flash player Plugin by wpburn.com wordpress themes
Gay Webcams Zenko Magazine Theme