POZNAJE ILI NEKO OVOG ČOVJEKA ILI NJEGOVU FAMILIJU Bosanac pretučen u Chicagu,...

POZNAJE ILI NEKO OVOG ČOVJEKA ILI NJEGOVU FAMILIJU Bosanac pretučen u Chicagu, ničeg se ne sjeća…

PODIJELI

Jusuf_Chicago_bolnicaJusuf Duraković se nalazi u Švedskoj bolnici u Chicagu (SAD) od početka decembra 2012. godine. Navodno je teško pretučen na nasilnim ulicama Chicaga. Bolnica i poneki naš čovjek na privremenom radu u SAD pokušavaju stupiti u kontakt sa njegovom famiiljom, ali nažalost zasad bezuspješno. Njegovo zdrastveno stanje je nezavidno.

Jusuf je imao niz operacija. Diše uz pomoc kanile, plastične cjevčice (tracheostomy), a hrani se preko G-tube (umjetna cijev ugrađena ispod rebara direktno u stomak).

Švedska bolnica u Chicagu (SAD)
Švedska bolnica u Chicagu (SAD)

– Ja sam bio dva puta kod Jusufa. Posljednji put sam bio 15. marta 2013. Jusuf je gotovo cijelo vrijeme vezan za krevet zbog toga što je više puta izvadio G-tube i želi da ode iz bolnice. I bolnica želi da on ode, ali gdje? Jusuf se ne sjeća gdje je živio i nema nikakvu dokumentaciju. Ukoliko se pojavi neko od srodnika, bolnica je spremna snositi pune troškove liječenja – kaže čitaoc portala Doznajemo.com iz SAD, koji nije želio da mu se javno navodi ime (identitet poznat redakciji).

Svi su izgledi da je Jusuf imao loše odnose sa bližnjom familjom koji su ga jednostavno odbacili. Bolnica je spremna da preuzme sve troškove liječenja.

– Ja sam danas dao neke savjete bolnici gdje staratelj Amerikanac, koji je sudskom odlukom preuzeo starateljstvo nad Jusufom može da podnese zahtjev državi Illinois za liječenje i zdrastveno osiguranje. Naime, Jusuf je kandidat da se pošalje u specijalizovanu medicinsku ustanovu tzv. nursing home (kuća za njegu), ali još postoji nesuglasnost oko načina plaćanja tih troškove ako ta ustanova ne bi prihvatila Jusufa besplatno.

Jusuf je rodom od Bosanske Krupe, i navodno ima dvoje djece, sina i kćerku. On je slab sa engleskim jezikom i proglašen je bolesnim još 1999. godine.

– Značajno je reći da ima velika prava u SAD, međutim njegov staratelj je osoba koja mu ta prava može osnovati ili neko od njegove familje. Ako neko ima da bi se upustio u legalno pravo, Jusuf se može smjestiti u kuću ili u medicinsku ustanovu sa kompletnom njegom. Jusufu je potrebna pomoć – zaključuje naš izvor.

Članovi porodice ili drugi ljudi koji poznaju Jusufa za dalje informacije o ovom slučaju mogu kontaktirati portal doznajemo.com putem naše e-mail adrese ([email protected]) ili putem telefona.

(Doznajemo.com)

       

13 KOMENTARI

 1. Probisvit, vidi ti se kakav si covjek po nadimku!
  Ako je navedeno da je bolnica spremna preuzeti troskove lijecenja sta ti pametujes?!.

  GDJE SU DZEKO I DZEKINI?

 2. na zalost svakodnevna slika sa americki ulica, ali cudno da jedan americki sistem za utvrdjenje inditeta nemoze da nabavi informacije doticnog jer vaze kao najbolji centar za informisanje i bazu podataka gde se ovde ni jedan znacajan dokument ne moze dobit bez otiska prstiju …. i ako je bolnica i priznala troskove sto je za pohvalit ko ce snosit troskove za ubuduce starackog doma koji nisu besplatni i koji neko mora pokritii a koji mogu biti i milionski ako je covek trajni invalid . zelim nesrecnom covjeku brz oporavak

 3. Informacije o Jusufu su upravo dobijene putem SAD sistema za obradu podataka, koje je pravno odjeljenje bolnice zatrazilo ukljucujuci SSN i zadnju odnosno adresu boravka, gdje je posljednji put bio prijavljen.
  Sto se tice buducih troskova, SAD drzava Illinois ima program kojim se jos uvijek garantuje lijecenje i zdrastveno osiguranje bolesnih ili oboljelih lica/osoba.
  Da bi imao takvo pravo Jusuf treba da ima nekoga ko bi to pravo zatrazio i osnovao.
  Program je podrzan federalnim zakonom putem SSA. Znaci ne treba se bojati milionskih troskova.
  Treba se bojati Boga ostaviti ovog covjeka na milost i nemilost tudjini.

 4. Konzulat BiH me je kontaktirao i ujedno su stupili u kontakt sa starateljem i radi se na dobivanju zdrastvenog osiguranja i smjestaja u specijalizovanu ustanovu.
  Danas sam zvao bolnicu i receno mi je da je Juso poceo hodati uz pomoc osoblja ali da odbija hranu te se jos uvijek hrani putem cijevi ugradjene kroz stomak.
  Jos uvijek se NIKO od njegove familije nije javio, a neke osobe sto su navodno pricale sa Jusom preko telefona ignorisu svaki pokusaj da se sa njima stupi u kontakt. Juso NIJE u mogucnosti da razgovara 30 minuta preko telefona kako je jedan od njegovih “RODJAKA” naveo.

  Vazno je da se oporavlja i da je postupak oko identifikacije krenuo pravim putem, a svao neka se stidi svojih djela!

 5. Juso Durakovic se jos uvijek nalazi u Svedskoj bolnici u Chicagu. Oporavlja se i uredno je osisan i obrijan. Prije nekoliko dana sam licno napravio fotografije potrebne za legitimisanje. Dao sam nacin na koji se mogu uzeti otisci prstiju potrebni za izdavanje pasosa. Sve ide po planu, mada veoma sporo.
  Slucajno sam se sreo sa covjekom iz Sarajeva kod kojeg je Juso ponekad radio, tako da sam saznao dosta o njemu od njegovog dolaska sredinom devedesetih.
  Uglavnom, prepoznao me je i bolnica me je i par puta nazvala tako da sam se sa Jusom cuo i par puta telefonom.
  Jedini sam koji ga obilazi. Neke radnice iz bolnice su mu donijele novu kosulju i nekoliko podkosulja.
  Vazno je da se oporavlja.
  Jos uvijek nema nikoga od njegove familije da mu se javi.
  Zasto????.

 6. Jusu sam posjetio krajem Juna 2013. Prebacen je na cetvrti sprat. Oporavlja se. Jede normalnu hranu. Jos se zali na stomacne bolove. Sliko sam ga nekoliko puta. Dosta bolje izgleda. Juso je na rubu strpljenja jer jos uvijek nema informacija sta ce i gdje ce biti smjesten.
  Ja sam se borio za njegovo pravo i uspio sam mnogo sve dok nije prebacen na cetvrti sprat. Sad su postali neljubazni i ne dozvoljavaju Jusi vise da me zove, niti mi hoce dati informacije o njegovom zdravlju i stanju. Juso mi je se zalio vise puta i zbog toga su mu zabranili da zove. Zvao sam novog socialnog radnika i socialnu radnicu koja je trazila pomoc od mene ali bez uspjeha. Sve je zatajilo.
  Volio bih da znam vise da mogu upoznati javnost ali nazalost nemam vise informacija. Juso mi je rekao kako je stigao, kad je stigao i sta se dogodilo sa njegovom familijom. Pamcenje mu se dobro povratilo tako da vec njegova prica ima nekog smisla u odnosu na stanje u febrauaru.

 7. Postovana redakcijo i posjetioci. Zelim da vas upoznam da je Juso Dorakovic izasao iz bolnice 8 Avgusta 2013. U zadnji mjesec dana je prebacen na drugi sprat da bi na kraju zavrsio dugotrajno lijecenje i oporavak.
  Gdje je?
  Da li je legitimisan?
  Da li je otpusten na ulicu?
  To su pitanja na koja nisam dobio odgovor od medecinskog osoblja. Pokusao sam stupiti u kontakt sa Socialnom Radnicom, sa kojom sam radio da bi se Jusi pomoglo. Ni to mi nije uspjelo. Ponovo cu nazvati bolnicu i drzavnog staratelja Fredija kako bih saznao sta se dogodilo sa nasim zemljakom Jusom.
  Nadam se najboljem. Zadnji put sam se cuo sa Jusom prije 20tak dana.
  Uglavnom Juso nije vise u Svedskoj bolnici gdje je bio vec skoro osam mjeseci.

 8. Nema Juse da se vise javi. Mora da mu pomoc vise nije potrebna. Bolnicko osoblje isto tako ne zove vise. Imam snimke ostavljenih poruka kao i fotografije. Slijedi youtube isjecak za nekoliko dana.

OSTAVITI ODGOVOR