MUHAMED TULUMOVIĆ: Promijenit ćemo situaciju po kojoj je Općinski sud u Tuzli...

MUHAMED TULUMOVIĆ: Promijenit ćemo situaciju po kojoj je Općinski sud u Tuzli jedan od najneažurnijih sudova u BiH!

PODIJELI

opcinski-sud-tuzla-tulumovicOpćinski sud u Tuzli jedan je od najneažurnijih sudova u BiH po raznim parametrima. Po broju nezavršenih stečajnih predmeta Sud je ˝prvak˝ u FBiH, po broju neriješenih predmeta starijih od 15 i 20 godina također je prvi i poznat je po izuzetno neažurnom stanju u Izvršnom referatu. Po ukupnom broju neriješenih predmeta, po ukupnom broju neriješenih starih predmeta i po ukupnom broju neriješenih komunalnih predmeta tuzlanski Sud je drugi u državi, istakao je predsjednik OS Tuzla Muhamed Tulumović govorivši o rezultatima iz prethodne godine.

Na kraju 2012. godine ostalo je neriješenih 128.783 predmeta, od toga najveći broj nezavršenih komunalnih predmeta na Izvršnom referatu i to 69.574 predmeta, zatim na Parničnom referatu 6.619 predmeta i na Privrednom 1.176.

Međutim, Tulumović ima rješenja za situaciju kakvu je zatekao preuzevši mjesto predsjedavajućeg OS Tuzla. ˝U cilju unapređenja rada Suda i postizanja bolje ažurnosti i efikasnosti, te smanjenja broja predmeta po svim nabrojanim parametrima doneseno je nekoliko internih i eksternih mjera˝, kazao je Tulumović.

Najznačajnijom mjerom naveo je donošenje vrlo ambicioznog Plana za rješavanje starih predmeta. ˝Planirano je da se završi 9.700 predmeta iz najstarijih godina, 3.200 predmeta više u odnosu na prošlu godinu sa skoro istim ljudskim resursima˝, kazao je Tulumović. Dalje je naveo redovnu mjesečnu evaluaciju Plana rješavanja starih predmeta, a posebno praćenje rezultata rada svih zaposlenih, naglašenu ulogu rukovodioca sudskih odjeljenja u praćenju rada na odjeljenju sa posebnim aspektom na rješavanje starih i hitnih predmeta, te veću odgovornost šefova odjeljenja.

Kazao je da se radi na unapređenju odnosa sa korisnicima sudskih usluga i upoznavanju sa rješavanjem starih predmeta. Istakao je da se u saradnji sa nadležnim ministarstvom osigura redovno finansiranje rada suda uz maksimalne uštede u radu. Također i poboljšanje urednosti dostavljanja sudskih pisama, te unapređenje odnosa sa javnošću i medijima.

Osim rješavanja 9.700 starih predmeta, Tulumović je kazao da planira smanjiti ukupan broj nekomunalnih predmeta za 8.000, zatim smanjiti ukupan broj starih nekomunalnih predmeta za 15.000, eliminirati sve predmete starije od 10 – 20 godina (preko 10.000 predmeta), te smanjiti broj stečajnih predmeta i ažurirati ovaj referat, kao i znatno smanjiti broj predmeta na Izvršnom referatu.

Istakao je i rezultate koji su postignuti u prva 3 mjeseca tekuće godine. ˝Povećano je ostvarenje kolektivne norme za 20 posto, smanjen je ukupan broj nekomunalnih predmeta za 1.600, završeno je oko 1.600 starih predmeta iz Plana i to sa nepotpunom sudijskom sistematizacijom od 6 sudija i 5 stručnih saradnika, smanjen je broj starih nekomunalnih predmeta za 3.000, smanjen je broj stečajnih predmeta za 4 predemta, a na svim referatima smanjen je broj predmeta. Najzapaženije smanjenje zabilježeno je na Izvršnom, Krivičnim i Parničnom referatu˝, naglasio je Tulumović koji kaže da čeka usvajanje budžeta kako bi imali finasijska sredstva koja su najpotrebnija za unapređenje rada Suda.

(Doznajemo.com/TIP.ba)

       

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR