UZNEMIRUJUĆI FOTO: Lovci usred grada vatrenim oružjem poubijali pse lutalice

UZNEMIRUJUĆI FOTO: Lovci usred grada vatrenim oružjem poubijali pse lutalice

PODIJELI

PokoljpasaKalinovikU nedjelju 20. oktobra na ulicama Kalinovika, u ranim jutarnjim satima u 09.30 sati, u centru grada desio se odstrel napuštenih pasa.

Protiv počinitelja su već podnesene prijave relevantnim organima u RS.

Ovaj čin koji je naređen od strane općinskih organa izvršili su pripadnici lovačkog udruženja koji su naoružani pucali po gradu na pse koje su zatekli na ulicama, saopštili su iz Saveza udruženja za zaštitu životinja.

Životinje su ubijane u samoj blizini policijske stanice u Kalinoviku. Leševi ubijenih životinja nisu bili uklonjeni ni nekoliko sati nakon počinjenja ovog krivičnog djela.

Nepoznato je ko je leševe sklonio i gdje su odloženi a pored fotografija i očevidaca spremnih da svjedoče mogu biti jedan od dokaza. Građani koji su dojavili o slučaju pronašli su desetak ubijenih pasa i dva teže ranjena psa.

“Šokirani smo slikama mučki ubijenih životinja koje će sada obići cijeli svijet i predstaviti po ko zna koji put Bosnu i Hercegovinu kao klaonicu životinja, kao zemlju u kojoj se zakoni donose da bi se kršili, zemlju u kojoj caruje necivilizacijski odnos prema napuštanim životinjama, zemlju u kojoj je uopće moguće da bilo ko naredi ubijanje i odstrele pasa na ulicama gradova i time prouzrokuje neizlječive traume na dio populacije koji tome svjedoči, zemlju u kojoj tijela ubijenih pasa leže na ulicama, zemlju u kojoj krv ubijenih životinja markira naše ulice.

Konsternirani smo nad bešćutnošću onih čiji je posao i zakonska obaveza da spriječe ova zlodjela. Odgovornost organa za provedbu Zakona je da spriječe ovakve brutalne zakonom zabranjene masakre nad životinjama, poglavito organa MUPa i Veterinarske inspekcija, te da kazne nalagodavce i počinioce. Ubijanje životinja, odstreli na ulicama BiH gradova necivilizacijski su čin bez presedana.

Podsjećamo, odstreli nad napuštenim psima lutalicama, te njihovo neselektivno hvatatanje i ubijanje kao krajnje nehumana i neopravdana mjera uklanjanja napuštenih pasa lutalica je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja (“Službeni glasnik BiH” br. 25/09) decidno zabranjena, te svaka takva aktivnost predstavlja direktno kršenje Zakona, i niko je ne smije odobriti kao dozvoljenu, narediti i planirati kao takvu”, navode iz Saveza.

“Zahtijevamo od nadležnih organa RS-a da po službenoj dužnosti bez odlaganja poduzmu sve radnje iz svoje nadležnosti, kako bi se počinioci ovog zlodjela procesurirali i najstrožije kaznili”, dodaje se u saopštenju, koje prenosi Depo.

Zaključuje se  da porast broja napuštenih pasa lutalica na ulicama je direktna posljedica neprovodjenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, dakle ne provođenja sterilizacija napuštenih pasa lutalica, ne sankcioniranja napuštanja životinja od strane vlasnika i ne osnivanja gradskog skloništa za napuštene životinje.

(Doznajemo.com)

       

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR