fejse-2Fejsbuk razumije da dugme Like (Sviđa mi se), nije prikladno u svim situacijama, naprimjer kada neko postavi obavijest o smrti ili sličnu tužnu vijest…

Zbog toga se već dugo govori o uvođenju dugmeta Dislike (Ne sviđa mi se), čak je i prvi čovjek najpopularnije društvene mreže Mark Zuckerberg nedavno potvrdio da se na tome radi, ali Facebook se na kraju ipak izgleda odlučio za nešto drugo.

Počeo je test sa 6 reakcija koje se pojavljuju kada otprilike pola sekunde držite dugme Like. Tih šest “reakcija” su sljedeće – Love, Haha, Yay, Wow, Sad, i Angry (ljubav, smijeh, odobravanje, oduševljenje, tuga i ljutnja)

Opcija je prvo predstavljena u Španiji i Irskoj, ali iz Fejsbuka najavljuju da bi se uskoro trebala predstaviti i u drugim zemljama.

Ovo je još uvijek test i moguće su izmjene.

Jedno od pitanja je kako bi Facebook mogao spriječiti zloupotrebu ove opcije, i podataka koji bi mogli biti sakupljeni.

(Doznajemo.com)

Jaxon1Dijete iz Australije oporavlja se na nevjerovatan način, nakon što je izvedena operacija kojom je njegova glava ponovo spojena na kičmu, poslije strašne nesreće u kojoj je povrijeđeno.

Mali Jaxon Taylor je u utorak 15.09. bio u autu sa svojom mamom Ryleom i 9-godišnjom sestrom, kada su se sudarili sa drugim automobilom, čiji je 18-godišnji vozač jurio 110 km/h.

U nesreći je mališanu, koji ima samo 16 mjeseci, slomljen vrat. Glava mu se odvojila od kičme, a povreda se stručno naziva unutrašnja dekapitacija.

Hitno je prevezem u bolnicu u Brisbaneu, u specijaliziranu bolnicu, gdje je nadzor nad njegovim liječenjem preuzeo dr. Geoff Askin, čovj kojeg zovu “kumom kičmene hirurgije”.

Ali i taj doktor je kazao da, uprkos velikom iskustvu, nikad nije ni vidio povredu tako lošu kakva je bila Jaxonova.

U ovakvim slučajevima, većina djece umre na licu mjesta ili se kasnije pojave fatalne posljedice, poput nemogućnosti disanja.

Ali, operacija koja je trajala 6 sati, a koju su izveli dr. Askin i njegov tim, u ovom slučaju pokazala se uspješnim. Glava je spojena bukvalno uz pomoć “komada žice”.Jaxon3Očekuje se da bi se dječak mogao potpuno oporaviti, a neko vrijeme treba nositi posebno dizajnirani imobilizator glave i vrata.

Majka dječaka pokrenula je peticiju u kojoj se poziva vlasti da uvedu strožije kazne za nemarne vozače.Jaxon2(Doznajemo.com)

SalihPacarittLjekari su nadljudskim naporima pokušavali spasiti mog Saliha. Bila sam tu, gledala sam ga u njegovim bolovima. Sad samo želim da niko više nikad ne doživi nešto ovakvo, kaže u šokantnoj ispovijesti za “Dnevni avaz” Amra Hodžić, majka dječaka koji je stradao kada je na njega pala teška konstrukcija gola na igralištu u sarajevskom naselju Dobrinja.

Smrt 12-godišnjaka izazvala je ogorčenje i potresla Sarajevo i cijelu BiH, posebno jer je prije nje bilo još sličnih tragičnih slučajeva.

Najteže je njegovim roditeljima. Majci Amri. Jučer joj je bio rođendan. Nije joj ni nakraj pameti. Nema više ni suza. Isplakala ih je more od nedjelje. Pristala je govoriti iako je shrvana nemjerljivom tugom. Želja joj je da više niko ne doživi ono što je ona.

– Ovo što se dogodilo mom Salihu… Ne prebacujem odgovornost ni na koga. Samo želim da se poprave sva dječija igrališta koja su neispravna, a dobila sam informaciju da ih ima više od 60 neispravnih. Djeca trebaju da su na igralištima. To je njihovo. To im pripada. I moj Salih je bio na igralištu – jedva izgovara Amra.

Kaže da djeca na igralištima moraju biti sigurna.

– Ulica nije njihovo mjesto. Oni se moraju baviti sportom, družiti se. Ne znam zašto je i taj gol bio neispravan. Samo ne želim da ikada više ijedno dijete strada igrajući svoju omiljenu igru. Ne bih voljela da ikada više ijedna porodica prođe kroz ovo kroz šta i sada prolazimo i proživljavamo. Nadam se da će biti izvučene pouke iz ovoga. Ali, mog Saliha više nema… – nastavlja Amra.

Kaže da su ljekari Hitne pomoći učinili sve da spase život njenom dječaku.

– Niko, ama baš niko, ne smije bilo šta reći na Hitnu pomoć. Ljudi su nadljudskim naporima pokušavali spasiti Salihu život. Ja sam bila tu. Svoje dijete sam gledala u njegovim bolovima. Niko Hitnoj pomoći nema šta prigovoriti, zaista – navodi majka preminulog dječaka.

Kao što obično biva u ovakvim slučajevima, pojedinci gledaju da ušićare kakav politički poen ne mareći za roditelje i porodicu.

– Salih je moje dijete. Jednostavno, ne želim da ga bilo ko zloupotrebljava. Ne interesuju me priče, rekla sam i ponavljam, sva igrališta i sve se mora popraviti da se drugoj djeci više nikada ništa slično ne dogodi – kroz suze govori Amra.

Nastojat će, kaže, skupiti snage da dođe u nedjelju na najavljene proteste na igralištu gdje se dogodila tragedija.

– Ako budem mogla doći na proteste, doći ću. Ali, pitanje je kako će se to organizirati, ko će se pojaviti. Ako vidim bilo kakav način zloupotrebe, ja neću doći. Neka nadležni urade sve što mogu, a mogu dosta toga uraditi za našu djecu – poručuje majka Amra.

Razgovoru s Amrom prisustvovala je i njena zaova Emela Burdžović, daidžinica malog Saliha.

– Ovo je posljednji put da vjerujemo u institucije ove zemlje. Obećali su da će nešto poduzeti i mi vjerujemo da će to tako biti. Naselje Dobrinja je jedna vrlo specifična zajednica. Dosta je homogena i ti se roditelji međusobno druže, poznaju i oni su ti koji su pokrenuli inicijativu. Vjerujem da će u nedjelju doći i nadležni da razgovaramo i da napravimo jednu dobru stvar – poručuje Burdžović.

Izvor: Avaz.ba

Djeca_smoOdržana medijska promocija nosača zvuka s dječjim pjesmama pod nazivom «DJECA SMO» – na temu «Dječja prava, vrijednosti I kultura za europsku budućnost», u okviru obilježavanja «Dječje nedjelje 2015» u Kantonu Sarajevo (KS).

u okviru obilježavanja «Dječje nedjelje 2015» u Kantonu Sarajevo, u organizaciji Udruge «Libertas», upriličena je medijska promocija nosača zvuka s dječjim pjesmama pod nazivom «DJECA SMO» – na temu «Dječja prava, vrijednosti I kultura za europsku budućnost» u Galeriji BKC-a.

Nosač zvuka «DJECA SMO» objavila je Udruga «Libertas» iz Sarajeva, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica KS.

Na nosaču zvuka «Djeca smo» nalazi se 16 autorskih, zabavno-edukativnih, dječjih pjesama, različitih kompozitora i pjesnika. Nosač zvuka «DJECA SMO» predstavili su Mladen Jeličić Troka i prof.dr. Besim Spahić, a na samom početku promocije nastupila je dječja baletna skupina «Bellarte», pod vodstvom Dajane Popović.

«Dijete nije odrasla osoba i stoga ima posebne potrebe. Ono treba pojačanu brigu, njegu i zaštitu, kako bi se razvilo tjelesno i duševno zdravo. Njegova prava proizlaze iz njegovih potreba – iz potrebe za zdravim životom, sigurnim stanovanjem u svojoj domovini, igrom, razonodom, školovanjem, brižnim obiteljskim okruženjem, roditeljskom I obiteljskom ljubavi i pažnjom, poštivanjem osobnosti i identiteta djeteta, potrebe za prihvaćanjem, razumijevanjem, prijateljstvom i ljubavlju u društvenom okruženju i igri s vršnjacima, iz potrebe za razvojem dječje ljubavi prema svojoj domovini, rodnom gradu i obitelji, koja je temelj društvene zajednice, te iz potrebe za razvojem ekološke svijesti i svijesti o zaštiti životinja, iz potrebe za ostvarivanjem prava na obrazovanje, jezik, kulturni identitet itd.”, kazao je prof.dr. Besim Spahić.

«Pravo je djeteta da u zaštiti svih ljudskih prava ima prioritet, posebno kad se radi o bolesnoj, hendikepiranoj ili prognanoj djeci, kao i onoj koja nemaju svoju obitelj. Navedene djetetove potrebe, odnosno prava, zapravo, su tematske cjeline ovog muzičkog nosača zvuka. Dječije pjesme s tekstovima o pravima djeteta, predstavljaju popularan i pristupačan način za upoznavanje sa osnovnim pravima djeteta», kazao je Mladen Jeličić-Troka.

(Doznajemo.com)

aysela1Nakon uspješne promocije singla ”Noć do ludila”, pjevačica Aysela odlučila je obradovati svoje fanove još jednom pjesmom.

Noć do ludila pjesma je koja se zavrtjela na TV ekranima prije tačno 4 mjeseca i tokom promocije tog singla, pjevačica Aysela obećala je fanovima još jedno iznenađenje, koje danas ima i svoju premijeru.

”Šašavo” novi je singl BN produkcije čiju muziku i tekst potpisuje Nino Boy Hamzić. Pjesma je, kako možete čuti i pogledati u nastavku, dosta energična i baš u folk fazonu, a za razliku od pjesme ”Noć do ludila” koja je malo urbanija.

Aysela kaže da namjerava uskoro za obje pjesme uraditi i spotove te da bi trebali biti nešto drugačiji i moderniji od njenog dosadašnjeg rada.

No, primijetili smo da se Tuzlanka malo i ugojila, što ona kategorično poriče.

– Ne, uopšte nisam, jednostavno je malo drugačiji model haljine u pitanju, sada ste mi nabacili kompleks – kroz smijeh kaže Aysela.

(Doznajemo.com)

Tarabasa (4)Tijelo Desimira Sretenovića – Tarabaša (67) pronađeno je na podu kupatila, u stanju raspadanja, nakon što je policija, na poziv komšija provalila u stan, u zgradi “Lamela”, u centru Kruševca u Srbiji.

Nekadašnji as Boks kluba “14. Oktobar” je godinama živio sam, otuđen od porodice u stanu prepunom smeća.

– Nije kontaktirao sa ljudima. Prepoznavali su ga po beretki koju je nosio. Nikome se nije javljao samo bi, ponekad, nekog pozdravio podizanjem ruke. Dugo nismo komunicirali, ali sam pratio njegovo stanje i kretanje. Došao sam da ga sahranim kako dolikuje jer nije red da ga sahranjuje opština. Krivo mi je što niko nije našao za shodno da ga pošalje na liječenje. Moji kučići žive bolje nego što je on živio – priča Vitomir Sretenović, dodajući da je njegov brat Desimir penzionisan u 37. godini zbog psiholoških problema.

Prije toga je radio u IMK “14. Oktobar” kao blagajnik.

Tarabasa (3)

U monografiji Bojana Sremčevića “50 godina Bokserskog kluba 14. oktobar” ime čuvenog Tarabaša zauzima posebno mejsto. Nadimak je dobio zbog širokih udaraca na sparing mečevima sa težim bokserima.Tarabasa (1)Desimir Sretenović je boksovao u lakoj, poluvelter i velter kategoriji. Najuspješniji je bio u kategoriji velter do 67 kilograma, a u karijeri je imao više od 200 mečeva i iz brojnih je izlazio kao pobjednik

Bio je srčani borac bez mane. Nije prezao ni da uđe u ring sa najvećim bokserima. Ipak, imao je problema i bio je otuđen od ljudi. Problemi sa zdravljem i sa porocima spriječili su ga da napravi i veću karijeru.

Dva puta je pobjeđivao prvaka Jugoslavije i vicešampiona Evrope Vakića iz Niša, prvaka Balkana Rumuna Mokanua, borio se protiv Vujina, Džakule, Beneša…

Poznat je bio i po tome što je krv dao 120 puta.Tarabasa (2)(Doznajemo.com/Blic.rs)

kaccunci1Redakciji portala Doznajemo.com danas se javila čitateljka iz Tuzle sa veoma interesantnim fotografijama.

Naime, ona je jučer bila u prirodi sa svojom porodicom i u blizini svoje vikendice na Majevici pronašla, ni manje ni više, nego prve vjesnike proljeća.

– Gluho bilo sve krenulo naopako, oduvijek se znalo da su kaćunci prvi vjesnici proljeća i da je nemoguće vidjeti ih u mjesecu oktobru. Ali na stranu sve na momente su me prevarili da pomislim da neće zima nego da će baš proljeće. Sve u svemu mnogo sam se iznenadila – piše ova građanka Tuzle.

No, da li je baš ovo mnogo iznenađujuće, jer kada padne snijeg na behar, zašto ne bi pao i na kaćunke – prve vjesnike proljeća…kaccunci2

kaccunci3(Doznajemo.com)

 

porodica-husjenovic-01272-godišnja majka Fata živi sa sinom Munibom (36) i kćerkom Razijom (30), a prije nekoliko mjeseci preminuo je otac Ibrahim.

Majka Fata, kao i Munib i Razija, nisu sposobni za rad. Jedino primanje koje ima ova porodica jeste penzija koja je ostala iza Ibrahima u iznosu 314 KM, kao i invalidnine koju primaju Munib i Razija, što nekada nije niti dovoljno za kupovinu lijekova.

Kuća u kojoj žive se obrušava i prokišnjava, i ukoliko zimske dane dočekaju u ovoj trošnoj kući njihovi životi bi mogli biti ugroženi.

Mještani Rainaca Donjih su još prije nekoliko mjeseci pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za izgradnju nove kuće za ovu porodicu, ali je za to potrebna veća količina novca.

Da bi se napravila useljiva kuća, sa osnovnim uvjetima za život, potrebno je oko 25.000 KM, a u dosadašnjoj akciji je prikupljeno nešto manje od 3.000 KM.

Do sada prikupljeni novac je iskorišten za kupovinu građevinskog materijala, koji je dovezen u avliju gdje se nalazi stara i skoro srušena kuća.porodica-husjenovic-013Komšije porodice Husejnović su odlučile ponovo pokrenuti akciju prikupljanja sredstava za izgradnju kuće, kako bi ova porodica zimske dane dočekala u uvjetima dostojnim jednom čovjeku.

Osobe koje su zadužene za prikupljanje novčanih sredstava, kao i osobe koje Vam mogu dati više informacija o ovoj humanitarnoj akciji su:

  • Požegic Avdija 061 696 837
  • Husejnović Sakib 061 650 135
  • Husejnović Osman 061 503 205

—- Cijeli tok akcije možete pratiti na Facebook grupi – Pomozimo Fati i njenoj porodiciporodica-husjenovic-011Izvor: NKP.ba

PljackaPomoziba2Pod naslovom “Pokušaj pljačke usred bijela dana – molimo vas podijelite video!” na zvaničnoj Facebook prezentaciji organizacije Pomozi, u četvrtak je objavljen snimak koji možete pogledati u prilogu ovog teksta. Uz objavu je napisano i sljedeće:

– U ponedjeljak, 05.10.2015, u 14:39 imali smo još jedan u nizu pokušaja pljačke u zadnjih nekoliko mjeseci, s tim da je ovaj specifičan po tome što je jedan od lopova imao sjekiru.

Eh sad, ovdje se nećemo baviti činjenicom da je u pitanju pljačka humanitarne organizacije, nećemo se baviti ni činjenicom da su pokušali da ukradu cijev koja ne vrijedi više od 30-40 maraka, već je ovdje problem što se neko šeta centrom Sarajeva, u po bijela dana, sa sjekirom u ruci i pokušava da nekom nešto otme – pa ljudi moji, koje smo dno dotakli?

Naši aktivisti su uspjeli da ih stignu tako da su lopovi bacili cijev i uputili se u nepoznatom pravcu, ali problem je kako sad da znamo jesu li samo 10 minuta kasnije zaprijetili nekom djetetu i uzeli mu mobitel ili su razbili nečije auto da ukradu jaknu.

Nažalost, sigurnost građana u glavnom gradu je svakim danom sve manja, gdje svakodnevno svjedočimo pucnjavama, saobraćajnim nesrećama itd., a samo mi smo imali 6 pokušaja pljački u proteklih pola godine, pa smo iz tog razloga i odlučili da objavimo ovaj video.

Šta je još zanimljivo, da je samo par sati nakon ovog pokušaja pljačke, naša kamera snimila jednu osobu kako krade gorivo iz teretnog vozila koje je bilo parkirano preko puta našeg objekta. S obzirom da je cerada kamiona zaklanjala rezervoar lice lopova se nije snimilo dobro, ali zato jeste automobil kojim je došao.

Postavlja se pitanje, kako da se zaštitimo i kako da promijenimo stanje u kojem se nalazimo, stanje koje nije nimalo obećavajuće za sve nas?!(Doznajemo.com)

Bosnalijek intervju (3)Najveća bh. farmaceutska kompanija Bosnalijek d.d. svoje poslovanje do sada je bazirala isključivo na proizvodnji lijekova. Međutim, ambiciozni i podmlađen menadžment, koji je u 2014. osigurao ukupan prihod od prodaje u rekordnom iznosu od 120 miliona KM, ne želi stati na tome. Tako je u 2015. godini dio razvojnih i proizvodnih snaga usmjeren u novu vrstu proizvoda.

“Bosnalijek ne želi samo pružiti lijek onima koji su bolesni, već i suplementarnu terapiju kako bismo prevenirali određeno stanje ili oboljenje, te održali postojeće zdravstveno stanje”, kaže Tarik Čatić, direktor Korporativnog marketinga u Bosnalijeku.

Bosnalijek je u posljednje dvije godine napravio velike pomake u organizaciji, razvoju, proizvodnji, prodaji i promociji svojih proizvoda. Na tržište Bosne i Hercegovine plasirani su novi lijekovi i proizvodi. O kakvim novostima iz Bosnalijeka je riječ?

Raduje nas činjenica da smo za kratko vrijeme napravili veliki iskorak u poslovanju i ponudili nove kvalitetne proizvode. Naša strategija plasiranja novih proizvoda odvijala se kroz tri segmenta. Prvi se odnosio na receptne lijekove, koji su naš temeljni biznis.

Drugi segment su naši bezreceptni lijekovi, gdje smo naš asortiman prvo optimizirali te odredili proizvode koji imaju snažan potencijal, a koji do sada nije bio iskorišteni. Zatim, naš portfolio bezreceptnih lijekova smo proširili sa novim molekulama i fomulacijama.Dakle, u ovoj godini na tržište plasiramo devet novih lijekova, koji se izdaju na liječnički recept. Radi se o lijekovima savremene terapije, koji su nedostajali trenutnom Bosnalijekovom asortimanu. U prvom redu su to lijekovi iz našeg kardiološkog, gastroenterološkog i CNS (centralno-nervni sistem) portfolija.

Treća stavka unutar ovog segmenta je prebacivanje nekih receptnih lijekova iz postojećeg portfolija u status bezreceptnog lijeka s ciljem da naše lijekove za simptomatsku terapiju učinimo lakše dostupnim pacijentima. Ovdje je, za sada, riječ o tri proizvoda, koja su doživjela transformaciju.

Altioks® novi brend u portfoliju dodataka prehrani
Altioks® novi brend u portfoliju dodataka prehrani

Alerix je novi bezreceptni lijek, koji se do sada izdavao na recept pod nazivom Flexofen, zatim Fenix NEO sljedeći novi lijek, bezreceptni pantoprazol i treći Enterofuryl STOP. Potražnja za Enterofurylom je uvijek bila iznimno velika, stoga je jedna od prvih odluka bila da ovaj lijek čim prije bude lakše dostupan pacijentima, kako bi efikasan i siguran tretman dijareje mogao biti provođen samomedikacijom.

Treći segment su dodaci prehrani, što je potpuno novo za Bosnalijek. Do sada samo imali samo jedan dodatak prehrani, Royal Jelly kapsule, koji je interno tretiran kao lijek. Naša odluka da se širimo u segment razvoja i proizvodnje dodataka prehrani je donesena s ciljem da usmjerimo dio snaga na prevenciju i pomoć ka bržem ozdravljenju, a ne samo liječenju kako je to do sada bilo. Ovdje je važno istaći da će dodaci prehrani interno biti tretirani kao i lijekovi, što znači da će prolaziti kroz strogu farmaceutsku kontrolu kvalitete.

Molim vas da se zadržimo na dodacima prehrani. Spomenuli ste da ćete dodaci prehrani prolaziti kroz strogu faramaceutsku kontrolu. Da li nam možete pojasniti šta to zapravo znači?

Poslovanje u segmentu dodataka prehrani je relaksiranije u smislu zakonske regulative, oni imaju određene jače ili slabije dokaze o svojoj efikasnosti.

Za razliku od proizvođača dodataka prehrani, mi tvrdimo da su naši dodaci prehrani farmaceutske kvalitete, jer prolaze kroz strogu kontrolu ulaznih sirovina i gotovog proizvoda, baš kao što prolaze i lijekovi.

Iako nemamo zakonsku obavezu da dodatak prehrane najstrožije kontroliramo, mi to radimo zbog našeg internog sistema kontrole i provjere kvaliteta i osiguranja kvaliteta.

Što znači da deklaracija na našim proizvodima odgovara stvarnom stanju, odnosno niti jedna komponenta, koja ulazi u sastav proizvoda, nije izostavljena.Također, navedeni zdravstveni benefiti Farmaceutski standardi kontrole i kvaliteta naših proizvoda su zaista nešto što nas diferencira od svih drugih proizvođača dodataka prehrani.

Bosnalijek je svoje poslovanje do sada bazirao isključivo na proizvodnji lijekova. Šta vas je navelo u novi zaokret da dio razvojnih i proizvodnih snaga usmjerite na novu vrstu proizvoda?

Tarik Čatić, direktor Korporativnog marketing
Tarik Čatić, direktor Korporativnog marketing

Razvoj i proizvodnja lijekova će i dalje biti glavni fokus poslovanja kompanije. Međutim, Bosnalijek ne želi samo da pružiti lijek onima koji su bolesni, već i suplementarnu terapiju kako bismo prevenirali određeno stanje ili oboljenje, te održali postojeće zdravstveno stanje.

Dodaci prehrani nam još omogućavaju i da podržimo organizam sa određenim tvarima, koji su iz različitih razloga deficitarni, bilo da ih ne unosimo hranom ili se možda dešavaju procesi koje ih čine manje dostupnim ili ih više trošimo usljed izloženosti stresu i drugim vanjskim uticajima.

Primarni cilj nam je da pružimo pomoć u očuvanju našeg zdravlja kroz jačanje imuniteta i suzbijanja nekih procesa koji bi organizam mogli dovesti izvan ravnoteže, te da adekvatnim suplementima potpomognemo normalno funskionisanje fizioloških procesa u organizm.Također, želimo da podignemo svijest javnosti da je zdravlje najveće blago o kojem se treba konstantno brinuti i u koje treba ulagati.

S druge strane, mi ćemo uvijek nastojati da što adekvatnije ulažemo naše napore da prepoznamo i razvijemo neophodne proizvode čiji će primarni cilj biti jačanje funkcija organizma i očuvanje zdravlja, a kako bi odgovorili na medicinsku potrebu

Koliko dodataka prehrane Bosnalijek trenutno ima u svom asortimanu i o kakvim je proizvodima riječ?

U prvoj fazi smo proširili Royal Jelly liniju, koja je već prepoznatljiva kako u BiH tako i u regiji. Proširili smo je sa drugačijom formulacijom. Radi se o otopinama koje se piju, u kojima pored matične mliječi smo dodali i različite funkcionalne dodatke. Željeli smo da proizvode više usmjerimo različitim potrebama koje korisnici imaju. Riječ je o četiri nova proizvoda Royal Jellyja.

ROYAL KINDER Jelly namijenjen djeci starijoj od dvije godine, koji sadrži 500 mg matične mliječi te je obogaćen s prijatnim okusom banane. Zatim, tu su dva proizvoda od po 1000 mg matične mliječi sa funkcionalnim dodacima. ROYAL SPORT Jelly je kombinacija 1000 mg matične mliječi i L-karnitina namijenjen osobama koje žele poboljšati svoju fizičku spremnost i održati odgovarajuću tjelesnu težinu.

L-karnitin je aminokiselina koja učestvuje u procesu sagorijevanje masti i proizvodnji energije, što doprinosi kontroli tjelesne težine. ROYAL ReVITA Jelly je kombinacija 1000 mg matične mliječi i ginsenga, korijena biljke sa stimulativnim svojstvima. Ova kombinacija je namijenjena za primjenu u stanjima velike fizičke i psihičke iscrpljenosti. Četvrti u nizu proizvoda je ROYAL SUPERIOR Jelly dodatak ishrani čija ampula od 10 ml sadrži 2000 mg matične mliječi.

Riječ je o izuzetno efikasnom proizvodu zbog njegovih nutritivnih, metaboličkih i energizirajućih benefita, koji potpomažu bolje funkcioniranje tijela. Preporučuje se odraslim osobama, naročito onima izloženim velikim fizičkim naporima, osobama slabijeg imuniteta i sa smanjenim libidom.
Novi brend u portfoliju dodataka prehrani je Altioks, vrlo specifičan proizvod sa izuzetno visokim potencijalom. Radi se o proizvodu iz vlastitog razvoja. Altioks® zahvaljujući svojoj hemijskoj strukturi štiti ćelije cijelog organizma od štetnih utjecaja slobodnih radikala. Također, istakao bih da je ovo prvi proizvod iz Bosnalijeka, koji je baziran na alfa-lipoinskoj kiselini.

Ovdje bih istakao još samo važnost alfa liponske kiseline koja sprečava ili usporava mnoge promjene u našem organizmu, jer nastanak i djelovanje slobodnih radikala povezano je sa starenjem, promjenama na srcu, metabolizma šećera, slabljenjem mentalnih i odbrambenih funkcija, gubitkom snage mišićnog tkiva itd. Osim toga, svojim antioksidativnim svojstvima sprečava oksidaciju LDL holesterola i djeluje zaštitno na kardiovaskularni sistem, alfa liponska kiselina cirkulacijom lako dospijeva kako u mozak tako i do perifernih nerava i prodire u sve dijelove ćelija, gdje neutralizira slobodne radikale i tako sprečava ubrzano starenje nervnog tkiva ili razvoj hroničnih degenrativnih bolesti.

Dodao bih da smo razvili još jedan lijek na bazi alfa liponske kiseline, koji je u procesu registracije. Ovaj proces registracije je pri kraju, tako da lijek u apotekama možemo da očekujemo u drugoj polovini naredne godine.

Samomedikacija je danas trend u svijetu. Kod nas se tek počinje govoriti o važnosti lične odgovornosti i aktivne brige svake osobe o vlastitiom zdravlju. Kako Bosnalijek reaguje na ove trendove?

Tačno je da je samomedikacija trend koji je već odavno prisutan u razvijenim zemljama. Kod nas se na tome tek počinje raditi. Također, moram priznati da svijest stanovništva na našim prostorima nije na zavidnom nivou kada je riječ o pravilnom pristupanju samomedikaciji. U ovom segmentu smo odlučili da usmjerimo naše aktivnosti i na edukaciju te pružanje pomoći, i to, u dva pravca.

Prvi je kontinuirano pravovremeno i kvalitetno informisanje farmaceuta o našim proizvodima, jer su oni često prva instanca zdravstvenih radnika kojoj se pacijenti obraćaju za pomoć i savjet.

Stoga nastojimo da farmaceuti imaju sveobuhvatno i osvježeno znanje o svim proizvodima kako bi adekvatno pomogli pacijentima u odluci koji proizvod odabrati. Drugo, izuzetno je važno da je i pacijent što adekvatnije educiran da prepozna svoje stanje i simptome. Zato nastojimo da na što jednostavniji i brži način pacijentima pružimo više informacija o proizvodima, koji bi im mogli pomoću u ublažavanju simptoma i tegoba ili sprječavanju njihovog nastanka.

Pored korištenja klasničnih kanala komunikacije kroz koje pružamo informacije o novim proizvodima, koristimo i savremene digitalne kanale komuniciranja. Danas pacijenti informacije o Bosnalijekovim proizvodima mogu pronaći u raznim on-line sadržajima. Također, pokrenuli smo i niz proizvodnih web stranica koje pacijentima omogućavaju da dobiju zaista više relevantnih i objektivnih informacija o proizvodu, ali i simptomima koji im stvaraju tegobe.

Kreirali smo sedam specijalizovanih web stranica za sedam proizvoda (lysobact.ba, rhinostop.ba, royal-jelly.ba, altioks.ba, enterofuryl-stop.ba, fenix-neo.ba, alerix.ba) na kojima dajemo širok dijapazon informacija.

Četiri nova proizvoda Royal Jellyja
Četiri nova proizvoda Royal Jellyja

Na našim web stranicama pored informacija o proizvodima i njegovom djelovanju, pružamo i medicinske informacije i praktične savjete koji imaju za cilj da pomognu osobama da brže i lakše prepoznaju svoje zdravstvene probleme.

Dakle, osnovna svrha razvoja naših web stranica je da pomognu pacijentima u smislu vjerodostojnog informiranja i savjetovanja „šta, kada i kako“. Na našim web stranicama osobe koji pristupaju samomedikaciji, mogu da pronađu i savjete kako da se odluče za određene proizvode i da li ih uopšte trebaju uzimati.

Na stranici se nalazi i sekcija sa pitanjima i odgovorima, kako bismo pacijentima dali mogućnost da dobiju adekvatne odgovore na njihove dileme.

Na kojim tržištima su Bosnalijekovi novi proizvodi dostupni?

Prilikom plasiranja novih proizvoda uvijek nam je prva stepenica pružanje proizvoda na domaćem tržištu, u zemlji u kojoj proizvodimo lijek.

Dakle, čim stvorimo zakonske preduslove za registraciju u BiH otvaramo mogućnosti da idemo u registraciju takvih proizvoda i na druga tržišta.

Nakon BiH pojavljujemo se u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Albaniji.

Zatim naredna faza je Rusija i zemlje CIS-a. Također, plan je da ove proizvode plasiramo i na nova tržišta koja su u fazi pripreme za otvaranje.

Do kraja ove godine će se dodaci prehrani, Altioks i četiri nova proizvoda Royal Jelly, moći naći i u apotekama zemalja iz našeg okruženja. A, u 2016. godini ćemo u ove zemlje plasirati i nove bezreceptne lijekove.

(Doznajemo.com/Fokus.ba)