JESTE LI ZNALI: Kako se jede avokado?

JESTE LI ZNALI: Kako se jede avokado?

4925
1
PODIJELI

Avocado on whiteAvokado se od skoro pojavio na našim prostorima, a porijeklom je iz Južne Amerike i u tim krajevima je poznat i kao “aligatorska kruška”, jer izgledom i spoljašnjošću pomalo liči na aligatora.

Avokado je trenutno najpopularniji u Meksiku i zapadnom dijelu Amerike gdje se najviše gaji. Za najvećeg proizvođača avokada u posljednje vreme smatra se Kalifornija.

Spada među jako zdrave i nutricionistički gledano jako bogate namirinice. Najviše obiluje vitaminima E i B, a takođe ima i jako puno kvalitetnih vlakana, kao i mineral kalijum i mnoge druge. Može se jesti na jako puno načina, a evo najčešćih.

1) Avokado kao salata.

Može se koristiti za salatu u mješavini sa ostalim sastojcima kao što su: krastavac, luk, paradajz, paprika, biber, limunov sok i so.

2) Avokado kao predjelo.

Pronađite zreo avokado, presjecite ga na dva duhela, izvadite košticu. Zatim u njegovo udubljenje sipajte malo limunovog soka, dodajte barene račiće i prelijte limunom. Preko toga stavite malo pavlake i preko svega toga malo crnog kavijara. Ovaj specijalitet poslužite u staklenim čašama sa malom kafenom kašičicom.

3) Avokado kao namaz.

Namaz od avokada se zove gvakamole i pravi se tako što se izgnječi viljuškom. Zatim mu se dodaje limunov sok i najsitnije iseckani luk i paradajz. Mažite ga na hljeb neposredno pre samog jela/služenje, jer izuzetno brzo potamni.

4) Avokado kao dodatak obroku.

Pored ova tri načina, možete ga najjednostavnije koristiti i kao dodatak nekom od obroka. Jednostavno ga isjecite na pola, polijte ga limunovim sokom, biberom i solju i jedita ga uz hljeb i obrok.

Napomena:

Pored toga što se može koristiti kao hrana, avokado ima i sjajna ljekovita dejstva i pomaže u zaštiti srca, snižava holesterol, sprečava bolest prostate itd.

PODIJELI
       

1 komentar

  1. E jeste ga stavili naslov?! Pa gdje je tu objašnjenje kako se jede avokado? Jede li se košpa, kora, pulpa.., ili šta i kako? Nemojte se praviti pametni jer, više od polovine ljudi ovde ne znaju kako se kivi jede, a tu je već godinama, a ne za neku biljku koju nikada uživo nisu ni vidjeli. Tjah…

OSTAVITE ODGOVOR